Над 80% от пловдивските деца не могат да плуват

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
12:14 / 19.07.2009
1485
Над 80 на сто от децата в Пловдивско не умеят да плуват. За тревожния факт алармира шефът на Водноспасителната служба към БЧК Халил Алиев. Според него тенденцията е изключително опасна и това е една от основните причини за зачестилите инциденти с деца. Причината за неприятния факт е, че през последните години в училищата и детските градини съществуващите басейни се закриват.

Преди време имаше създадени традиции и децата масово се обучаваха от опитни преподаватели, припомня специалистът по водно спасяване. Така на практика повечето млади хора имаха поне елементарни умения и можеха да се държат във водата. Сега в повечето градски басейни се предлага услугата инструктор да обучава децата да плуват. Това обаче е скъпо удоволствие и сравнително малко родители могат да отделят пари за обучението на децата си.

Ниската плувна култура е основна причина за зачестилите инциденти с удавяния напоследък. В Пловдивско от началото на годината има регистрирани 8 удавяния. Всички са в неохраняеми зони. Най-често до нещастните случаи се стига при къпещи се без контрол деца и млади хора по поречието на река Марица и Чая, както и в язовирите. Проверката на специализираната комисия в Пловдивска област показва, че за разлика от други години сега 90 процента от зоните са обозначени със специални табели със забрани за плуване. Друг е въпросът, че те не се спазват.

Във Водноспасителната служба е постъпил сигнал, че на три места по поречието на Чая деца от ромски произход се къпят масово в горещините и опасността да се стигне до най-лошото е реална. След сигнал до община Асеновград са създадени специални патрули, които обикалят опасните зони и предотвратяват къпането.

Източник: в. "Марица"


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Гражданка: До гуша ми дойде! Отвратително е!
Нова улица в "Тракия" край строящ се огромен жилищен комплекс
Няма връзка с автогара "Юг"
Два дни до началото на Международен технически панаир 2024
Пловдивчанка: Проклятие е да живееш в този град!
Снимка на странно монтиран климатик в Пловдив тотален хит в мрежа...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).