Наемите на бутиците по главната паднаха наполовина

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
10:12 / 12.07.2009
5004
Кризата свали наполовина наемите на луксозните магазини. Само част от търговците обаче могат да се възползват от по-тънките наеми. Причината е, че близо половината не могат да издържат на финансовия колапс и хлопват кепенци. Така стотици продавачки остават на улицата без работа. В сравнение с миналата година тарифата за квадратен метър търговска площ в лъскавите бутици на главната улица в Пловдив например е паднала от 120 на 60 евро. Въпреки това някои от магазините в суперцентъра на града затвориха и стоят празни заради липсата на наематели, съобщиха от агенциите за недвижими имоти. Дори след поевтиняването на наемите тези търговски площи са от два до четири пъти по-високи от тези в широкия център и кварталите.

Заради кризата моловете също започнаха да свалят цените рязко. В мол "Пловдив" тарифите са от 15 до 40 евро за квадрат. Цените варират според големината на помещенията. Те се влияят и от новите мегакомплекси, които ще отворят врати наесен. Малко магазинче или кафене в районите извън центъра вече пък може да се наеме за 200-300 лева на месец.
Въпреки че рентиерите свалиха почти наполовина цените в центъра на Бургас, десетки магазини стоят празни. В момента суператрактивни помещения се отдават за 40-50 евро на квадратен метър. По същото време миналата година наемите удариха 100 евро за квадратен метър. Надеждата на търговците е, че те ще паднат още, след като в Бургас се открият двата нови мола, които в момента се строят. Те обаче ще отворят врати най-рано след година.

Ситуацията в морския град обаче коренно се промени заради кризата. Много от магазините по най-атрактивните търговски улици се опразниха и стоят затворени. Търговците не могат да издържат на високите наеми заради стагнацията на пазара. Магазините за дрехи и сувенири са сред обектите, които най-често фалират край морето.

Във Варна обаче ситуацията е съвсем различна. Цените на търговската площ край морето продължават да са високи, особено покрай туристическия сезон, който е в разгара си, установи проверка на "Стандарт". Търговската улица във Варна продължава да е сред най-скъпите в страната, а купувачите, сред които и много чужди туристи, все по-често търсят битпазарите на морската столица за евтина и непретенциозна стока.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Гражданка: До гуша ми дойде! Отвратително е!
Нова улица в "Тракия" край строящ се огромен жилищен комплекс
Няма връзка с автогара "Юг"
Два дни до началото на Международен технически панаир 2024
Пловдивчанка: Проклятие е да живееш в този град!
Снимка на странно монтиран климатик в Пловдив тотален хит в мрежа...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).