ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Наградиха победителите в конкурса за поезия "Добромир Тонев"
Източният сектор на Античния стадион на Филипопол – един от новите туристически обекти в Пловдив, представящ ценна археология под сградата на магазин H&M на Главната улица, стана сцена на незабравима поетична вечер, посветена на големия пловдивски поет Добромир Тонев.

На специална церемония бяха обявени и наградени победителите в ХIV-тия Национален конкурс за поезия, носещ неговото име, в който право на участие имат автори до 45-годишна възраст.

На тази възраст Добри Тонев напусна този свят, за да остави името си със златни букви в поетичното богатство на България. Стиховете на емблематичния поет, превърнал се в символ на цяло едно поколение, са превеждани на руски полски, унгарски, английски, италиански, испански и немски.

Конкурсът се провежда за 14-ти път и се организира от Община Пловдив и Дружество на писателите – Пловдив, със съдействието на ИК "Хермес", ИК "Жанет 45", ПУ "Паисий Хилендарски", Тони Симидчиева, с медийното партньорство на БНР - Радио Пловдив и БНТ 2 и с любезното домакинство на ОИ "Старинен Пловдив".

В тазгодишното издание до оценяване бяха допуснати творбите на 80 кандидати с авторски текстове. Те представиха от едно до три свои стихотворения. Условието е това да са творби, които не са публикувани в печатни или интернет издания и не са участвали в други подобни конкурси до момента.

Комисията, която оцени творбите и избра победителите бе в състав:  председател -  Недялко Славов и членове – Росен Карамфилов и Димана Йорданова.

Поетичната вечер, посветена на Добромир Тонев, започна с разказ на Недялко Славов за личността на Добри Тонев, за неговата поезия, съвместната им работа и близко приятелство. Една от младите поетеси прочете и едно негово стихотворение на микрофон. Росен Карамфилов сподели свои мисли за процеса на писане на поезия, за своето лично светоусещане и нещата, които го вдъхновяват.

Водещ на церемонията бе журналистът Владислав Севов.

"Щастлив съм, че за поредна година съм тук и че заедно с партньорите правим необходимото този конкурс да се случва. Важно е да отбележа, че община Пловдив е призвана и длъжна да се грижи за опазване на националната ни памет. А Добромир Тонев не е само обичан пловдивски поет, той е национално богатство. Длъжни сме да уважаваме, почитаме и пазим паметта за него, тя е част от нашата национална памет. Пожелава една незабравима поетична вечер на всички участници в конкурса и гости и ще си позволя да призова – не спирайте да пишете. Мъдри хора са казали, че "написаното остава" и това е прекрасно", каза по време на откриването заместник-кметът по култура, археология и туризъм на община Пловдив Пламен Панов.

Всяка година Община Пловдив осигурява три награди. Първа награда в размер на 800 лв. и грамота тази година не бе връчена. Втората награда в размер на 600 лв. и грамота отиде при Петрана Петрова от гр. Враца. Тя получи наградата си от председателя на комисията - Недялко Славов. Третата награда – 400 лв. и грамота получи Мария Куманова от гр. София. Наградата ѝ бе връчена от заместник-кметът Пламен Панов.

Както всяка година, бяха връчени и специални награди от партньори. Парична награда от 300 лв. и грамота, връчи деканът на  Филологическия факултет на ПУ "П. Хилендарски" . Получи я студентът Радослав Христов от гр. Добрич. Специалната награда на Радио Пловдив за млад поет - 400 лв. и интервю по Радио Пловдив спечели Ралица Райкова от гр. София. Наградата ѝ бе връчена от Чавдар Каришев, директор на БНР - Радио Пловдив. Нощувка за двама в хотел "Одеон" – Пловдив, осигурена от Тони Симидчиева – председател на РЗК Пловдив, спечели Велимир Макавеев от Враца.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Октомври 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Ботев в Лига Европа, сезон 2024/2025
Първа лига, сезон 2024/2025
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: