ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Най-добрият майстор на одрински джигер идва в Пловдив | ||||||
| ||||||
Шеф Иляс Кавуранлар, който е четвърто поколение майстор-готвач, ще гостува в Cooking Show по време на Осмото издание на кулинарния панаир "Етно кухня на колела“ в града под тепетата. Панаирът започва в 11 ч. на 27 май (събота) и ще продължи до следобедните часове в неделния ден на новата търговска уличка в Plovdiv Stage park, в подножието на Младежкия хълм. Демонстрацията на шеф Кавуранлар се очаква да започне към 14.30 ч. в събота (ако времето позволява работа в кухнята на открито). Специално от Одрин той ще донесе "оджак“ за приготвяне на телешки дроб, завещан от дедите му, които са били най-известните майстори на това ястие в турския град. Уточнява, че за добрия одрински джигер, е изключително важно как са отглеждани животните. Приготвянето на дроба започва с нарязването му, като ножът за това не се ползва за друго в кухнята на майстора. От 20 години той посреща гости в ресторанта си в Пловдив и разказва за занаята, който се пази от неговия род. Другата тайна за съвършения одрински джигер, е свързана с процеса на пържене, който ще видят на панира любителите на кулинарното изкуство. Специални гости ще бъдат и майстор-готвачи от Сърбия, които ще демонстрират приготвянето на известния сладкиш "Чупавци“, както и характерните за сръбските семейни традиции сладки "слава“. Екипът на пекарна "ХлябЪ“ ще покаже на най-малките участници как се правят вкусни и красиви детски бисквитки. Редовните посетители на "Етно кухня на колела“ знаят, че само по време на панира могат да се опитат и еврейски ястия по традиционна домашна рецепта. Тази година еврейската кухня предлага, освен любимите соленки "Боикос“ и сладкишът "Тишпищи“, кюфтенца "Фритикас де праса“, както и баничка с месо. Рускоговорящите общности ще приготвят отново много видове блини (сладки и солени) за децата, а арменската кухня ще отговори на предизвикателството с кексчета, локумки, ашуре, сух салам със сушени плодове и традиционните бели сладки, разбира се. Както всяка година, се очаква майстор-готвачите на турската общност да са изключително щедри. На панаира в събота ще гостува и кухнята на Генералното консулство на Република Турция, с традиционна храна от Хатайския регион, който е един от най-пострадалите при земетресенията тази година в южната ни съседка. Дами от украинската общност в Пловдив също подготвят свой кулинарен щанд, на който ще предлагат борш, пампушки, варенки с различен пълнеж, галушки, узвар и други характерни ястия. Ще има и традиционна балканска скара, както и здравословни продукти от тахани и масла от ядки на майсторите от семейната компания Nutri Food. Панаирът на кулинарното изкуство "Етно кухня на колела“ е проект на Фондация "Заедно“, част от Културния календар на Пловдив и се осъществяват с финансовата подкрепа на Община Пловдив. Пълната програма на панаира и фестивала може да следите от страницата на събитието тук. Организаторите си запазват правото за промяна на датите на панаира и фестивалите, ако метеорологичните условия не позволяват провеждането им на открито в посочените дати. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Пловдив:
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Драстично отслабналият Геро се оказа нежелан от телевизиите
14:51 / 24.11.2024
Ралица Паскалева: Предател си!
21:59 / 25.11.2024
"УниКредит Булбанк" предупреди клиентите си
14:08 / 25.11.2024
Обявиха 1000 долара награда за намирането й!
08:27 / 25.11.2024
Нов хитов турски сериал завладява ефира
15:59 / 24.11.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета