Най-голямата болница в Пловдив с безплатни прегледи

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
07:33 / 14.06.2024
5034
УМБАЛ "Свети Георги" ЕАД - Пловдив участва в кампанията "Седмица на отворените врати" и организира безплатни прегледи за диагностика и лечение на туберкулоза. Инициативата ще се проведе от 17 до 21 юни от 08:00 до 13:00 часа в Отделението по фтизиатрия, което се намира до Клиниката по инфекциозни болести на лечебното заведение.

Кампанията е част от Националната програма за превенция и контрол на туберкулозата на Министерството на здравеопазването за периода 2021-2025 г. Целта на прегледите е да се осигури достъп до здравни услуги за всеки желаещ, да се повиши информираността относно туберкулозата, за да има навременна диагностика и лечение. 

“Туберкулозата остава сериозно предизвикателство за общественото здраве. Неблагоприятните съвременни условия на живот и хранене, вредните навици, тютюнопушене, злоупотреба с алкохол, а и при някои придружаващи заболявания  се създава риск от заболяването. Затова инициативата 'Седмица на отворените врати' е важна стъпка към осигуряване на по-добро здравеопазване за всички", каза началникът на отделението д-р Веселин Давчев.

По данни на Световната здравна организация (СЗО) през 2022 г. около 10.6 милиона души в световен мащаб са се разболели от туберкулоза, а 1.3 милиона са починали. В Европейския регион на СЗО са регистрирани приблизително 229 000 нови и рецидивиращи случаи на туберкулоза.

Прегледите ще включват попълване на анкетна карта за скрининг на риска за туберкулоза, консултации с лекар и при необходимост допълнителни изследвания.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Бизнесмен от Пловдив се спъна в тротоар и сега ще получи солидно ...
Кметицата на район "Западен" ще отговаря на въпроси на гражданите...
Пловдив бе домакин на церемонията по връчването на Европейските н...
Верижна катастрофа затапи Околовръстното
Собственик на магазин в Пловдив: Кога хората станаха такива?
Още два месеца неизвестност за електрическите автобуси в Пловдив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).