Наказват летище Пловдив заради мъглата в София

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (18)
09:13 / 19.12.2006
1372
По всяка вероятност на ръководството на летище Пловдив ще бъдат наложени административни санкции заради създадена проблемна ситуация през уикенда с прекомерен пътникопоток заради отклонявани от София и приемани в Пловдив кацания.

В събота на летище София е имало 40 пренасочени за Пловдив полета като вечерта за около 2 часа - 17 полета.
Летище Пловдив е с пропускателна способност 150 човека за час, а вечерта е имало над 1800 души.
Изходът според транспортния министър Петър Мутафчиев е бил пренасочване към летище Бургас, което в този момент е работело.

По мнението на Мутафчиев е допусната субективна грешка - ръководството на пловдивското летище е приемало кацания, без да прецени че не може да ги обслужи.
Мутафчиев каза, че възнамерява да предприеме административни мерки за подобряване на организацията на работата на летище Пловдив.

Той изрази съжаление за затрудненията, които изпитват пътуващите, но е категоричен, че заради определени удобства не може да се пренебрегва безопасността и сигурността.
Летище София има дадености за летище Първа категория, но това не е условие за подобряване на обстановката, което е видно от последиците от мъглите.

Особено важно е в подобни ситуации да няма проблеми при информирането на хората - което засяга, както летището, така и авиокомпаниите и ръководство „Въздушно движение".
Разпоредено е на всеки 5-10 минути да се обявява коя авиокомпания е подала информация за извършване на полет, излитане или кацане, съобщи Мутафчиев.

Подобни проблеми има и в други европейски летища.

Като примери Мутафчиев посочи летище Варшава, което беше затворено за 3 дни, такива случаи често има и в Берлин.

В сряда, каза още той, ще има среща с авиокомпаниите във връзка с настаняването в новия терминал. Информацията е на News.bg.



Виж коментарите (18)
Още новини от Новини от Пловдив:
Петима кандидати за омбудсман на Пловдив
КАТ - Пловдив спи, полицията в Пловдив и тя спи
Денят в Пловдив започна с инцидент
Стряскащи кадри от катастрофата в Пловдив, при която загина 34-го...
Млад мъж е загинал при жестоката катастрофа край Полиграфията
Пореден инцидент с усукана кола около стълб в Пловдив, говори се ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).