ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Наредбата за тютюнопушенето - пореден удар срещу дребния бизнес
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:32 / 04.01.2005Коментари (0)1029
Невъзможно е за толкова кратък срок да се извърши подходяща реконструкция на заведенията, за да се изпълнят изискванията на наредбата за ограничаване на тютюнопушенето на обществени места. Одобряването на строителната документация и самият ремонт изискват по дълго технологично време, заяви в интервю за радио Пловдив председателят на Съюза на ресторантьорите и хотелиерите "Тракия" Енчо Енев. Затова хората от бранша настояват за по-дълъг гратисен период, в който помещенията да се реконструират според новите изисквания. Все още няма явни протести, но ако контролните органи започнат да налагат глоби, организацията ще вземе по-твърди мерки, допълни Енев. По думите му, забраната изправя малките заведения пред фалит. От друга страна, в града и в момента има немалко заведения, отговарящи на условията, посочени в новия Закон за здравето и наредбата, регламентираща тютюнопушенето, допълва Енев.
В позиция на изчакване са малките заведения, показа репортерска проверка на "Пловдив 24". Собствениците на кафенета и кръчми с по няколко маси се опитват да имитират изпълнение на наредбата, като просто не поставят пепелници на част от масите. Т.нар. "обособени зони" липсват, в нито едно от десетината посетени от нас квартални заведения не видяхме табелки със забранителни надписи. Логиката на трика е следната: появи ли се инспектор на ХЕИ - ето, имаме маси за непушачи. Седнат ли обаче клиенти и помолят за пепелник, ще им бъде даден. Рискът да те заловят в нарушение се оправдава донякъде с привличането и задържането на редовния клиент. Опитът показва, че масовият посетител на подобни заведения е пушач. Непушачът консумира бързо и предпочита да изпие кафето си на крак, вкъщи или седнал на работното си място. Всеизвестно е, че пушачът пие кафето си по-дълго, вечер също е по-склонен да влезе в заведение, за да се почерпи с приятели. Непушачът предпочита сладкарниците и заведенията за хранене, които в повечето случаи са по-големи и предлагат подходяща за него обстановка. Публична тайна е, че кварталните кафета са място, в което тийнейджърите се "скатават", за да изпушат на спокойствие по някоя цигара далече от бдителния поглед на родителите. Отново в борбата за всеки клиент собствениците си затварят очите пред възрастта на посетителите, бирата не се смята за алкохолна напитка. Другата основна група редовни клиенти на кварталните заведения са възрастни мъже, които се събират на по чашка и обсъждане на световните проблеми. Повечето от тях също пушат, редките трезвеници нямат нищо против пороците на приятелите си.
Така погледната, картинката действително не е особено привлекателна. Но е факт, че подобни навици са дълбоко вкоренени в ежедневието на българина. Факт е също, че голяма част от дребните търговци са собственици на малки заведения и ще изпитат големи затруднения да задържат бизнеса си, ако положат всички усилия да спазят стриктно законовите изисквания.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Октомври 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Купа на България сезон 2024/2025
Първа лига, сезон 2024/2025
Секретна операция: Задържаха известен диригент за присвояване на много пари
Ботев в Лига Европа, сезон 2024/2025
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: