Научната конференция и фермерският фестивал в УХТ Пловдив събраха учени, студенти и производители

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
16:16 / 23.10.2020
3284
Ежегодното провеждане на научни форуми в Университета по хранителни технологии /УХТ/ е нашият скромен принос за утвърждаване на водещата позиция на науката и образованието в съвременния икономически, стопански и духовен живот на страната. Това заяви ректорът проф. д-р Пламен Моллов в приветствието си по време откриването на 67-мата Научна конференция с международно участие "Хранителна наука, техника и технологии 2020“. За първи път тя се провежда в хибридна форма – присъствено и On-Line, и със съпътстваща проява Фермерски фестивал на производители от цялата страна, който бе разположен в двора на висшето училище.

В обръщението към участниците ректорът посочи международните проекти, по които университетът е водещ партньор на реномирани партньори от ЕС – Франция, Испания, Нидерландия, Румъния, Италия и Унгария. В УХТ се работи и по 14 научни проекта от фонд "Научни изследвания“ към МОН и по 20 проекта за научни изследвания по фонд "Наука“. Освен това висшето училище участва в две национални научни програми "Здравословни храни за силна биоикономика и качество на живот“, "Репродуктивните биотехнологии в животновъдството на България“.

Проф. Моллов изтъкна, че днешната международна конференция не е просто мост между науката и бизнеса, тя обединява постиженията на специалистите от водещите отрасли в родната икономика - хранителната, биотехнологичната и туристическата индустрия. Така се гарантират високото качество и безопасността на националните храни.

След това той връчи грамоти на 11 преподаватели от университета, придобили научна степен доктор или повишени в академична длъжност през последните 12 месеца, въпреки усложнената обстановка в света заради пандемията от COVID-19: проф. д.н. Георги Костов, доц. д-р Надежда Петкова, доц. д-р Цвета Луизова-Хорева, доц. д-р Маргарита Терзийска, доц. д-р Ива Бочурова, доц. д-р Венета Марковска, доц. д-р Анета Попова, гл. ас. д-р Райна Хаджикинова, гл. ас. д-р Ангел Данев, д-р Янна Лазарова и д-р Христо Калайджиев.

Първи със своя презентация на тема "Индустриалните мазнини на 21 век – уроци от миналото“ се включи в конференцията проф. Матиас Шрайнер от Университета BOKU във Виена. Неговото участие беше On-Line от Австрия, по същия начин се включиха и представителите на Украйна и Румъния.

Преди да пожелае успех на участниците в конференцията, проф. Моллов даде старт на Фермерския фестивал. Той определи събитието като отлично начало на едно ползотворно сътрудничество, което е мост между хранителната академична наука и опита на производители, които създават здравословни храни. Ректорът благодари на организаторите от Фондацията за биологично земеделие "Биоселена“ и специално на Блага Генева, човекът допринесъл най-много за реализация на идеята и възпитаник на УХТ. Тя изрази надежда, че фестивалът ще стане традиционно събитие и редовно ще се провежда съвместно с висшето училище, защото ще даде възможност на бъдещите технолози да израстват като специалисти, опознавайки по-добре вкуса и търсенията на потребителите.

При обиколката си по масите на участниците, проф. Моллов и неговите заместници – доц. Атанаска Тенева и доц. Галин Иванов, на щанда на УХТ дегустираха от уникалните иновативни колбаси, но не пропуснаха и традиционните, изработени по БДС. Те са направени от студенти в часовете по практика, изтъкнаха доц. Десислав Балев и гл.ас. Десислава Вангелова от катедра "Технология на месото и рибата“. Уверен съм, че нашите студенти ще станат отлични професионалисти в бъдеще, заяви ректорът, а младежите кимнаха в знак на съгласие.

Пет демонстрации с дегустации бяха подготвили организаторите на фестивала. Най-напред приготвиха биошийтаке с фермерско масло на тиган, а след това запариха билкови чайове "Чакра“. Гостите правиха свещи и фигурки от пчелен восък и биоцаревични макарони. Най-голямата атракция беше варенето на сладко от люти чушки, което веднага беше изконсумирано върху сиренце заедно с печени биоорехи.

Всички продукти предизвикаха огромен интерес - пловдивчани и гостите на града се радваха, че могат не само да вкусят, но и да си купят. Посетителите разпитваха за полезните качества на маслото от черен кимион и с удоволствие дегустираха от пчелните продукти.

Фармацевт Велислава Александрова представи козметични лечебни кремове от 100% натурални суровини по рецепти на д-р Гален и без ГМО. Тя сподели, че се вдъхновила да ги изработва след специализация в Марсилския фармацевтичен университет във Франция. Нашата лавандула и роза не са по-лоши от техните морски дарове и вярвам, че го доказвам успешно, каза тя.

Виж коментарите (0)

Още по темата (716):
25.09.2024 Няколко училища в Пловдивска област вече са с нови директори
18.09.2024 Радва ни от екрана, но е не само красиво лице, а и майка на три деца, които изпрати на училище
17.09.2024 9 училища с нови корпуси от тази учебна година, едно от тях в Пловдивско
16.09.2024 Атанас Кунчев откри учебната година в две училища в "Южен"
16.09.2024 Христо Грудев откри учебната година в Асеновград
16.09.2024 Учебната година стартира и в "Източен"
Още новини от Новини от Пловдив:
ПП-ДБ: Възмутени сме, заповедта на кмета на Пловдив е скандална!
Няма места в хотелите в Пловдив за този уикенд
Район "Източен" с нова придобивка за хората със специални потребн...
Дрон без аналог в страната получи пловдивската пожарна
Ето я новата шефка на "Организация и контрол на транспорта" в Пло...
Позиция на "Старинен Пловдив" за плесенясалите мозайки в Голямата...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).