"Не казвай, че си сам вкъщи!", припомня полицията

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
16:46 / 10.09.2004
818
Вчера беше проведена среща между ръководството на РЗ”Полиция” и “Общинска охрана” ЕАД, на която се обсъдиха мерките за сигурността и опазване на обществения ред в града във връзка с началото на новата учебна година. Акцентите в разговора бяха доброто взаимодействие и адекватната координация в работата на двете звена, съобщи пресцентърът на РДВР - Пловдив.

Сред засилените мерки за сигурност, които ще предприемат органите на реда със започване на учебната година, е просветната дейност. С децата ще се провеждат разговори и ще им бъдат раздавани листовки със съвети за безопасно поведение. Полицията е формулирала лесно запомнящи се и много полезни правила за самопредпазване: Винаги пресичай на пешеходната пътека /тип зебра/; Бъди с други деца , когато играеш или се прибираш от училище; Не преминавай през неоживени места, когато си сам; Съобщавай в къщи къде отиваш и с кого ще бъдеш през следващите часове; Прибирай се навреме от училище. Ако не успееш обади се в къщи и обясни защо; Помни адреса и телефона си; Предупреди учителите, родителите или полицай, ако непознат обикаля наоколо; Не тръгвай с непознат, независимо какво ти казва, дори ако изглежда добър или любезен или казва, че е в беда и моли за помощ; Не се качвай в кола с непознат.
На всеки непознат да казваш не, закон е туй за умното дете!!!, е малко комичното като звучене, но очевидно лесно за запомняне и спазване правило.
На децата се препоръчва още, когато са сами вкъщи, никога да не отварят вратата, да не казват, че са сами, да носят ключовете си скрити под дрехите и да не ги оставят извън дома, както и да не дават информация по телефона за себе си и семейството си.
Апелът към родителите е да научат децата си, че полицаят е техен приятел и те трябва да се обръщат към него в случай на нужда, както и да научат тел. 166, който се избира безплатно. Освен това на родителите се напомня да организират посрещането от училище на малките ученици, да преговорят с децата си правилата за движение и сигналите на сфетофара, да ги приучават към бдителност и предпазливост, като, например, да носят мобилните си телефони дискретно, за да не стават жертви на обирджии. Запознайте се с Районния инспектор, който отговаря за училището Ви. Канете го на родителските срещи и изисквайте от него информация, относно безопасността в района на училището и квартала, съветва още полицията.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Мария Лалева с нова книга, ще я представи и в Пловдив
Електромобил и "Ауди" в лек сблъсък на "Гладстон"
Арестуваха и директора на Смолянския театър, полицаи го разпитват...
Пиле няма да може да прехвръкне, Пловдив почернява от полиция
Клиент: Пред мен мъж купи 5 порции по 8 лева! Не е редно!
Окончателно: Догодина ще затворят важно кръстовище в Пловдив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).