Недостиг на места в домовете за възрастни хора

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
08:36 / 24.08.2009
3596
Самотни възрастни хора, които трудно се обслужват сами или чиито роднини не искат да се ангажират с ежедневните грижи около тях, са изпълнили до краен предел старческите домове в областта. 72-ма души чакат да се освободи място в дома за стари хора на "Коматевско шосе", който има капацитет 200 души, съобщиха от Агенцията по социално подпомагане. 41 са подали молби и чакат да им дойде ред за Дома за хора с физически увреждания, чийто персонал се грижи за 80 души. 23-ма са в листата на чакащите за Дома за възрастни с умствена изостаналост, където има настанени 48 души. Подобно е положението и в другите домове за възрастни хора в региона.

"В последните години се увеличава броят на възрастните хора с увреждания, за които няма кой да се грижи. Пациентите страдат от сърдечни и бъбречни заболявания, диабет. Имаме отделение за лежащо болни, където са настанени 34 души, но ще трябва да увеличим тези легла", коментира директорът на дома на "Коматевско шосе" Пламен Христев. Средната възраст на пансионерите тук е 81 години. Жените са два пъти повече от мъжете. За престоя си тук хората внасят 70% от пенсията си, докато реалната минимална месечна издръжка е 107 лв. През зимата разходите се увеличават с още 50-60 лв. заради отоплението.

Източник: в. "Труд - Пловдив"


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Снимка на странно монтиран климатик в Пловдив тотален хит в мрежа...
Край на научната фантастика, наречена удвояване на пътя Асеновгра...
От строителната фирма: Тази шахта е 80 см широка. Как ще паднеш в...
Пловдивчанин: Не бях виждал подобно нещо дори при полуидиотите
Прокуратурата с първа реакция след ужасната трагедия в Пловдив
Жителка на Пловдив е изрекла пророчески думи дни преди трагедията...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).