ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Никакви диети при хепатит
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:14 / 25.08.2006Коментари (4)1985
©
Хепатитът определено е болестта на това лято заради епидемиите в Своге и Пловдив. Всъщност и в двата случая става дума за една от най-леките форми на хепатит - А. Тя се предава по орално-фекален път, не хронифицира и човек оздравява напълно. Заради по-лесния път на предаване този вид хепатит се нарича и ендемичен, тъй като от него могат за се заразят големи групи от хора.

Далеч по-опасни са хепатит В и С, те се предават по кръвен и полов път и могат да станат хронични и да доведат до цироза.
Голям процент от хората с хепатит А развиват симптоми и постъпват за лечение в болница. "Проблемът е при малките деца под 10-12 г., при които имунната система не е напълно развита. Те се инфектират, но майките им не могат да разберат, че са болни, тъй като болестта протича безсимптомно", обяснява проф. Константин Чернев, национален консултант по вътрешни болести и шеф на комисията за лечението на вирусните хепатити. Тези пациенти обаче също са носители на заразата и могат да инфектират околните. Освен това се възстановяват по-бавно и са вирусоносители по-дълго.

"Лечението на хепатит А е съвсем невинно - с вливания на глюкозни разтвори и витамини", казва лекарят. Особено важно е храненето. "И по време на острия период, и след това храната - противно на схващанията - трябва да бъде нормална", твърди проф. Чернев. За болните не бива да има никакви ограничения. Даже и през острия период на болестта храната е малко по-лека - преобладават плодове и зеленчуци, но пациентът трябва да яде и мазнини и пържени храни. "Налаганите от години в инфекциозните клиники стриктни ограничения за мазни храни, пържено и подправки не са препоръчителни. От научна гледна точка това е необосновано, пациентите трябва да се хранят нормално", смята Чернев.

Обикновено диетите се налагат, за да не се товари допълнително увреденият от хепатита черен дроб. "Това е старо и дълбоко погрешно схващане. От 30 г. е доказано, че и при хроничните, и при острите чернодробни заболявания, и при възстановителния период храненето трябва да е нормално - с нормално съотношение на белтъци, масти и въглехидрати", казва експертът. Според него сериозните ограничения само нарушават качеството на живот на пациентите. "Ограниченията не са добри за черния дроб, тъй като органелите в клетките му са изградени от т.нар. липополизахариди, които са много богати на липиди. Когато тези структури са нарушени от болестта, имат нужда от нормално количество животински и растителни мазнини - за да могат да регенерират бързо и черният дроб да оздравее бързо", обяснява проф. Чернев. Така ограничителната диета води до по-бавно оздравяване на органа.

Диета не бива да има дори при по-тежките хепатит В и С. И в остър, и в хроничен стадий пациентите могат да ядат всичко, обяснява лекарят.
Единственото забранено е алкохолът - не бива да се пие няколко месеца след преболедуването от хепатит А. А при хроничните хепатити - В и С, и цироза е забранен до живот. При хепатит не бива да се пият и антибиотици от групата на тетрациклините, амиотарон за сърдечно-съдови болести. "По принцип черният дроб се уврежда от доста лекарства, но всички увреждания са остри - след спиране на лекарствата дробът се възстановява бързо", казва проф. Чернев.
Разпространено е и схващането, че след определена възраст вероятността човек да се зарази с хепатит А пада рязко. "Това не е вярно. Рискът съществува при всички възрасти, а при по-възрастните протича по-тежко", отвръща проф. Чернев. Информацията е на вестник "Сега".







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 29.08.2006 г.
0
 
 
Някои от раковите заболявания се лекуват напълно. Пък химиотерапията никъде в света не е ефективна до 98%. Пълни глупости!! Ти луд ли си? Пък това никъде назапад го няма...
anonimen
на 25.08.2006 г.
0
 
 
kaduirni lekari ima,nqma pari za kadurno le4enie.Zatowa sa winowni uprawlqwa6tite,za6toto ne vzimat nikvo otno6enie kum bolnite.Taka 4e ne se surdi na medicinite,a na uprawlqwa6tite i plus towa-ako naistina rakowitw zabolqwaniq se lekuwat nawyn to bi li mi kazal kolko struwa???Sledwa6tiqt wupros-KOLKO BOLNI SPORED TEB MOGAT DA SI POZWOLQT LE4ENIE W 4UJBINA?
OX OX
на 25.08.2006 г.
0
 
 
ПРОЧЕТЕТЕ ВНИМАТЕЛНО.НА 23 Т,М, СИ КУПИХ ОТ Т-МАРКЕТ КЕБАПЧЕТА И КЮФТЕТА ПО РЕЦЕПТА НА СТАРИ КЕБАПЧИИ НО ЦЯЛОТО СЕМЕЙСТВО ПРЕЗ НОЩА НЕ СПРЯХМЕ ДА ПОВРЪЩАМЕ ,НА ВЕСТНИК МАРИЦА ИМ БИЛО ЗАБРАНЕНО ДА ПИШАТ ,ПОНЕ ВИЕ СЕ ПРЕДПАЗЕТЕ.
Потърпевш
на 25.08.2006 г.
0
 
 
Докторите да четат и да се информират за новостити. Тус в България медицината е доста на зад не само по отношение на инфекциозните заболявания , а и по отношение на раковите заболявания, бих казал най-вече при тях! На вън лекуват напълно от рак, и химиотерапията им не е така агресивна като нашата, да не говорим , че е ефективна да 98%. Сам го изпитах на гърба си, затова взимам отношениепо темата.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Бюджет 2024
Български футболен съюз 2024
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: