Носителят на специалната награда "Пловдив": Деца сме на реката и хълмовете, мястото ни прави особени "майни"

Автор: Цвети Тончева
Коментари (0)
13:54 / 24.05.2024
2083
Ние сме хора, които дължим много на мястото, на което живеем. Именно мястото и пространството ни прави такива особени "майни“.

Това каза писателят Йордан Велчев при получаването на специалната награда "Пловдив“ за цялостен принос към културата, литературата и историята на България, в частност на Пловдив, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Наградата му се дава за ценното литературно наследство, което е създал,  преведено на пет езика, което поставя Пловдив и България на световната литературна карта, както и за фундаменталния и многотомен труд посветен на Пловдив "Градът или Между Изтока и Запада ХІV – ХVІІ век“ – монографично изследване в седем книги и за "Балканският човек ХІV – ХVІІ век“ – монументално изследване в седем книги.

Ето още от надъхващото и емоционално слово на писателя пред публиката в театъра:

"Тук хълмовете по особен начин докосват небето, а около тях има извори. А там, където има извори и скала, има светилище и Бог. И всичките тези неща въобще не са случайни. Аз приемам себе си и собствения си живот, и живота на хората, които сме дошли тук преди 9-10 хил. години, ние всички сме деца на реката и хълмовете, това място е особено, защото, за разлика от скотовъдния български човек,  земеделецът, който строи къщите си с гръб към морето, то Пловдив е обърнат към великия егейски свят на големите култури.

Ако човек отиде в град Абдера - градът на Демокрит, ще види, че там с най-голяма точка в зоната на Абдера, заедно с островите Тасос и Лесбос, с най-голяма точка е отбелязан именно Филипопол. Ние сме хора, които дължим много на мястото, на което живеем.

Именно мястото и пространството ни прави такива особени "майни", каза Йордан Велчев.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Среднощен шум тормози пловдивчани от години. Той търси източника
Решават кой да вземе неизползваните седалки от стадион "Христо Бо...
Очевидец: Жив късмет е, че никой не уби, накрая се заби в дърво
Една от емблематичните сгради на Пловдив. Познахте ли коя е?
Пловдивчанин: Сигурен съм, че няма друг град в България с такъв п...
Тузарски джип скъса нервите на пловдивчанин


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).