ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Нотариусите искат електронен подпис
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:31 / 28.01.2007Коментари (1)3062
От дълго време искаме да можем да използваме електронния подпис и онлайн системи за вписване, съобщи Елена Еленкова, председател на Нотариалната камара. Подобен начин на работа се използва във Франция, добави тя.

В момента жителите на малките селища в страната са принудени да пътуват десетки километри, когато решат да направят продадат или купят имот или да по прехвърлят на свои близки. Най-тежко е положението в районите с развит пазар на имоти, като напр. малките градчета по крайбрежието и около Банско и Разлог. Дори в София канторите на нотариусите са главно в центъра.

През тази година, най-вероятно през пролетта, ще има конкурси за нотариуси за всички съдебни райони, където не са попълнени местата, каза още Елена Еленкова. На среща в правосъдното министерство в края на миналата година това ни беше обещано. В момента най-голям недостиг на нотариуси има в по-малките градове. Единствено в София, Варна, Бургас и Пловдив, подобен проблем почти не съществува. Наистина в столицата кантори на нотариуси има само в центъра, но това е заради Службата по вписванията, която е там. Изискването и всички сделки да се впишат до края на работния ден на тази служба. Доста трудно би било за колеги, решили да открият свои кантори в панелните комплекси да пристигнат навреме, заради задръстванията. Не, че на нотариусите и на клиентите няма да им е по-удобно да има кантори във всички столични квартали, добави тя.

По южното Черноморие нотариуси има само в Бургас и в Царево, в Созопол с това се занимава секретарят на общината, но той няма необходимата подготовка, каза за “Монитор” Любов Арабаджиева, брокер от агенция “ЛС трейд”. За изповядване на сделки хората от селищата, намиращи се на юг от Бургас, най-често пътуват до областния център или до Царево. Това е доста неудобно, защото най-често прехвърлянията се правят от възрастни хора. Когато се сключват сделки с терени, обикновено собствениците са повече и това допълнително усложнява нещата. От друга страна не бива да забравяме, че така се натоварват много нотариусите в Бургас. Редно е поне в Созопол да има нотариус. Общината е голяма с 30-40 села и има силен имотен пазар, добави брокерката.

Според Лиляна Иванова, собственик на плевенската агенцията за недвижими имоти “Андромеда” в тази част на България няма проблеми с малкото нотариуси. Само в пиковите моменти, обикновено преди края на всяка година, когато хората “като луди” тръгват да си прехвърлят имоти се получава известно задръстване пред канторите. Пазарът е доста добър показател за нуждата от нотариуси. В Троян, където има голямо търсене и предлагане на имоти има трима нотариуси. Един от тях преди това беше в Никопол. Сега в крайдунавския град сделките се изповядват то районния съдия, който пътува от Плевен. В останалите по-големи общински центрове на областта има по един нотариус, добави тя. Информацията е на вестник "Монитор".







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 28.01.2007 г.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
50-ото Народно събрание
Шофьор загина след удар в стълб на бул. "Мария Луиза"
Първа лига, сезон 2024/2025
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли кметът Костадин Димитров да поведе листата на ГЕРБ в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: