Нови изследвания на литературни творби представят на конференция в Пловдив

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
17:44 / 07.05.2009
1399
Изследват влиянието на интернет пространството при формиране на възгледи и за реклама

Неизследвани области от езикознанието и литературознанието представят днес и утре в Пловдив на 11-ата научна конференция "Словото - планета на духа". Организатори са преподавателите от Филологическия факултет на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" и съюза на учените.

Форумът се провежда ежегодно в Дома на учените и в него участват близо 70 филолози с бакалавърска, магистърска и докторантска квалификационна степен, съобщи доц. д-р Красимира Чакърова преподавател в Катедра "Български език" към Филологическия факултет. Освен традиционното присъствие на представители от Института за български език към БАН, тази година свои доклади изнасят и възпитаници на висшите училища в София, Търново, Шумен, Белград.

На 11-ото издание отново се наблюдава тенденцията младите литературоведи да представят непопулярни автори, а езиковедите да изследват влиянието на интернет върху книжовния език, както и влиянието на уеб пространството при формирането на възгледи и за нетрадиционна реклама, обясни доц. Чакърова.

От модерни през класически до творби на антични автори изследват младите учени. Анализите показват нестандартен подход при четенето и съпоставянето на отделни произведения на Оскар Уайлд, Джеймс Джойс, Антон Чехов, Томас Ман. Предмет на проучване са и творбите на Николай Райнов и Виктор Пасков, повестта на Пушкин "Египетска нощ", непопулярни стихове на Никола Вапцаров и Петко Славейков, автори като Новалис, Еврипид и Хораций.

Има доклад и за сюжета и композицията във филма "Дзифт", както и литературен труд, посветен на естетиката на голото тяло, каза доц. Чакърова. Национално жури от хабилитирани преподаватели оценява докладите на участниците. Победителите ще бъдат оповестени утре, 8 май.

По време на конференцията ще бъде представен сборник с изследванията на миналогодишните победители в категориите за бакалаври и магистри и на всички докторанти.

 


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Хотелиерите в Пловдив доволно потриват ръце
Кметът Димитров повежда листата на ГЕРБ в Пловдив рамо до рамо с ...
Гражданка: До гуша ми дойде! Отвратително е!
Нова улица в "Тракия" край строящ се огромен жилищен комплекс
Няма връзка с автогара "Юг"
Два дни до началото на Международен технически панаир 2024


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).