ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Новите съдебни заседатели в Пловдивския Районен съд положиха клетва
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:56 / 24.01.2005Коментари (0)1337
Клетвена декларация да спазват Конституцията и законите на република България, да отсъждат обективно и безпристрастно в съответствие с вътрешното си убеждение подписаха днес 200 новоназначени съдебни заседатели в Пловдивския районен съд мандат 2005-2009 г. Днес в зала №6 на Съдебната палата се проведе общо събрание на новите съдебни заседатели.
Структурата и дейността на съда представи председателят на Районен съд - Пловдив Веселин Хаджиев. Пловдивският районен съд е втори по големина в страната и същевременно един от най-натоварените - 39 дела месечно гледа всеки от 42-та съдии и приключва средно 37 от тях, съобщи председателят на съда. Тези цифри говорят не само за високата степен на натовареност на съдиите, но и за безкомпромисна дисциплина, отговорност и висок морал, които се очакват и от съдебните заседатели, допълни съдия Хаджиев.
Съдът се нуждае от обществен коректив и той се осъществява от съдебните заседатели. Тук има хора от различни възрасти, съсловия и професии -те въплътяват общественото начало в работата на правосъдието. Тава каза заместник-председателят на Районния съд Румен Попов. Той напомни на съдебните заседатели, че при вземане на решения трябва да се ръководят единствено и само от доказателствата по делото, а не от лични, камо ли от политически пристрастия. Ако имат такива, заседателите са длъжни да си направят отвод.
Във вашата работа трябва да се ръководите от Конституцията и законите. Не се поддавайте на опити за ходатайства и манипулиране, допълни съдия Хаджиев. Подобни опити не се толерират в Пловдивския районен съд и при сигнали за такива ще се действа безкомпромисно, заяви той.
Новоназначените съдебни заседатели бяха запознати със същността на предстоящата си работа, както и с правата и задълженията си. Беше им разяснено, че поемат голяма отговорност, тъй като участват наравно със съдията в процеса на правораздаване. Съдебни заседатели участват в разглеждането на наказателни дела за престъпления, за които се предвижда наказание повече от 5 години лишаване от свобода. В тези случаи съдебният състав се състои от един съдия и двама заседатели. когато предвижданото от закона наказание е повече от 15 години или доживотен затвор, тогава съдиите са двама, а заседателите - трима. Целият съдебен състав взема решение не само за това виновен или невинен е подсъдимият, но и за размера на присъдата. В дела с непълнолетни вземат участие само съдебни заседатели с педагогическа квалификация.
Съдебните заседатели се назначават за срок от 5 години. Те от своя страна избират 5-членен съвет, който осъществява координацията между съдебните заседатели и председателя на съда.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Антикорупционната комисия разследва схема за рекорден заем от ББР
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
България и Войната в Украйна
Борба за влияние в Близкия Изток
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: