ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Новото старо място в Пловдив: Обяд от първо, второ и трето ястие за 4 лева | ||||||
| ||||||
Всичко започва с решението на Студентския съвет към висшето учебно заведение да поиска от ръководството да намери средства и изпълнители, които да обновят студентския стол. Председателят на Студентския съвет в Технически университет – филиал Пловдив – третокурсничката Гергана Иванова от специалността "Дизайн и печатни комуникации“ си спомня: "Идеята за възобновяване на работата на студентския стол "Байкал“ дойде от нуждата студентите от нашия университет и от Пловдивския университет да имат къде да се хранят на обед и вечер. Сега обядваме и вечеряме в близките заведения за бързо хранене. За студентския джоб това е доста скъпичко, а и това не е най-здравословната храна. В стола всеки ден ще има готвени ястия, а цената на един обяд ще бъде 4 лева за първо, второ и трето ястие. Университетът ни имаше студентски стол и в учебния корпус на бул. "Санкт Петербург“, но в него се хранеха само колегите, които учат там или живеят в общежитието на същата сграда“. Заместник-председателят на студентския съвет на Техническия университет Теодор Демирев – третокурсник от специалността Иванова_"Машиностроене и уредостроене“ разказа за помощта, която младите хора от ВУЗ-а са дали при ремонта на студентския стол: "Когато се разбра, че ще започва ремонт на студентския стол по инициатива на Студентския съвет в университета ни, се събрахме и почистихме помещението, преди строителните работници да започнат специализираната си работа. За десетина години се беше натрупала доста мръсотия, така че миехме, лъскахме, изхвърляхме ненужни вещи. Отделяхме от свободното си време, включително и през ваканцията, за да може от началото на учебната година да имаме хубав студентски стол с прясно приготвена храна.“ От административното ръководство на Техническия университет – филиал Пловдив обясниха, че помещението на студентския стол "Байкал“ е собственост на държавата, а тя го е предоставила за стопанисване на висшето учебно заведение. Директорът на Техническия университет – филиал Пловдив доцент д-р Никола Шакев припомни, че възстановяването на студентския стол е отнело 6 месеца, като в началото е изготвен проект, а след това са направени обществени поръчки за доставката на домакинско оборудване, ремонтни дейности и доставка на продукти за храната в кухнята. “Започваме работа с един малък екип в кухнята, но ще го увеличим, ако има търсене на храната от студентския стол“, казва той. "Считам, че обновеният студентски стол ще бъде много добра социална придобивка не само за всички пловдивски студенти, но и за хората, които работят и живеят в близост до него. Официалното му откриване ще бъде на 17 септември.“ - заключи доц. Шакев. Как ще се хранят студентите Работното време на студентски стол "Байкал“ е от 11,30 до 15 часа всеки работен ден. За да ползват социалната цена от 4 лева, всички студенти получават стикер с уникален код от учебните отдели на своите университети. Той важи за периода на цялото следване и няма нужда да се преиздава всяка година. В студентския стол е поставен четец, който е свързан с електронната система на Министерство на образованието за контрол на студентското хранене. На база на броя столуващи се определя и държавната субсидия, която покрива половината от цената на всяко хранене т.е. 4 лв. В стола ще могат да се хранят и всички желаещи, които не са студенти, но за тях цената ще 8 лева за цялото меню от три ястия. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Пловдив:
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Банка ДСК с официално изявление
15:00 / 08.11.2024
На колко градуса да е климатикът през зимата?
08:49 / 08.11.2024
Проф. Рачев: На 10 ноември всичко свършва
09:13 / 08.11.2024
Дъщеричката на Ненчо Балабанов стана на годинка
16:35 / 08.11.2024
Остаря с още една година
08:29 / 08.11.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета