ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Областният управител на Пловдив с официална визита в Белград
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:59 / 18.05.2024Коментари (0)1787
Областният управител на Пловдив инж. Илия Зюмбилев участва в шестото издание на "International Balkan Economic Summit" в Белград, което се проведе на 16 май 2024г. Събитието събра над 100 бизнесмени от България, Турция и Сърбия. На откриването присъства и българският посланик в Сърбия Петко Дойков,  Донка Колева от Сдружение "Бултиш" (сдружение на българския и турския бизнес), заместник-кметът на Община Марица (град Пловдив) Николай Стаматов, представители на българския бизнес, както и министърът на търговията на Сърбия Томислав Момирович.

"Съвместното сътрудничество между балканските държави е изключително важно за бъдещото развитие на югоизточна Европа и на балканския полуостров. Само заедно, когато си сътрудничим не само в сферата на икономиката, туризма и културата в България, Сърбия, Турция, а защо не и с Румъния и Гърция, можем да бъдем конкурентноспособни не само на европейския, но и на световния пазар.“ Сподели инж. Илия Зюмбилев

"Като областен управител на втората по големина област и първа по икономическо развитие в България, имаме над 25 годишен опит в изграждането на икономически зони с инвеститори от всички континенти като в момента в областта работят над 150 международни концерни. 15% от БВП на България идва от Пловдив област. В града работят едни от най-големите брандове като Либхер, Шнайдер, Филип Морис, КТМ и други. Предизвикателствата пред икономиката и развитието на тези икономически зони е огромно, като в момента разработваме концепция за надграждането им. България е от 17г. член на Европейския съюз, а Сърбия и Турция са кандидат-членове за ЕС затова смятам, че това е една добра основа и опит, които те могат да заимстват от нас.“ сподели още той.

Инж. Зюмбилев посочи, че за българската икономика едно от ключовите неща е т.нар зелена сделка и въглеродната неутралност през 2050г. "Благодарение на нашия дългогодишен опит, първата въглеродно-неутрална икономическа зона в Европа бе създадена именно в Пловдив.“ – подчерта областния управител на областта.

В края на речта си той благодари за поканата да присъства и представи предимствата на областта пред толкова много хора и на свой ред покани всеки, който се интересува от бизнес и инвестиции, да посети Пловдив и икономическите зони.

В изказването си посланик Дойков посочи, че насърчаването на регионалното и икономическото сътрудничество е една от основните цели на българската външна политика, като разширяването на икономическото сътрудничество между България, Турция и Сърбия е пътят напред за по-висок икономически ръст и за трите страни. Той припомни, че стокообменът между България и Сърбия нараства ежегодно, както и туристическият поток между двете страни. В тази връзка бе изразена надежда, че резултатите от днешната среща ще допринесат за засилване на двустранния стокообмен, съобщиха още от Българското посолство. 

След официалната част бяха организирани В2В срещи с цел бъдещо съвместно партньорство.

На следващия ден, областният управител инж. Илия Зюмбилев заедно със зам.-кметът на Община Марина Николай Стаматов и Донка Колева от Сдружение "Бултиш", посетиха българското посолство в Белград на протоколна среща с посланика Петко Дойков. По време на разговора областният управител представи на Петко Дойков информация за икономическото състояние на област Пловдив, както и възможностите за инвестиции в региона. Стана ясно, че България и Сърбия ще засилват връзките си, а занапред посолството в Сърбия и Област Пловдив ще работят заедно и ще търсят начини да си сътрудничат с размяна на идеи за по-бързото и динамичното развитие на икономическите отношенията между двете страни.

Срещата приключи с размяна на протоколни подаръци.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Октомври 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Хороскоп за деня
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Локо в Първа лига, сезон 2024/2025
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: