Обновяват високата растителност в Пловдив

Автор: Диана Бикова
Коментари (0)
08:54
1098
Община Пловдив планира да обнови високата растителност в града с подходящи за климатичните условия видове, предава Plovdiv24.bg.

Отоплението с дърва и въглища и автомобилният трафик най-сериозно се отразяват върху въздуха. Освен програмата за качеството на атмосферния въздух, градската администрация работи по съответни програми за околната среда и за промяна в климатичните изменения. 

"Знаем, че през есента и зимата зелената система намалява, листата на дърветата отпадат. Трябва да се мисли с отдел "Зелена система“ и с ландшафтните архитекти за видове, които са подходящи за Пловдив. Сегашните са от 40-50-60 години и се вижда, че през зимата нямаме такова улавяне на запрашаването от зелената система" - коментира заместник-кметът по екология Иван Стоянов.

На практика, това означава, че се планира засаждането на растения, които целогодишно са зелени. 

"Със зелените мерки, с които общината кандидатства, за 10 753 000 лева, всички междублокови пространства, кални петна, които са естествен разпрашител на замърсяванията, да могат да се залесят. Там участваме за изцяло залесяване и 30% за поливни системи. Надявам се с изпълнението на тази програма все повече да намалят замърсяванията" - допълни вицекметът. 

В момента поливните системи в града не са в добро състояние, с изключение на новоизградените по ОПОС и ОП "Региони в растеж". По-старите системи са компрометирани, затова се планира за 2025 г. да се заложи по-голям бюджет. Намерението на общината е подновяване на старите поливни системи и изграждане на нови на Гребната база, разделителните ивици, в междублоковите пространства. Така не само ще се увеличи броят им, но ще се увеличи и ефективността им, убеден е Стоянов. 

ОП "Градини и паркове“ отговарят за контрола на съоръженията. От 2025 г. в предприятието ще има звено, което ще отговаря само за поливните системи. Отделно, към работниците за кастрене, поливане и озеленяване ще има звено само за изграждане и поддържане на поливните системи.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (0)

Още по темата (403):
22.10.2024 Пожар обгази северната част на Пловдив
22.10.2024 Община Пловдив работи усилено за подобряване качеството на въздуха в
региона
21.10.2024 Зам.-кметът по екология: Данните от измервателните станции не се
манипулират
21.10.2024 Само едно домакинство от Пловдив иска термопомпа вода-въздух
18.10.2024 Започва изпълнението на фаза 2 от проекта за подобряване качеството на въздуха в Пловдив
16.10.2024 Адвокат: Станцията за измерване в Пловдив е преместена в периферията на града вместо на оживено кръстовище
Още новини от Новини от Пловдив:
Живко Тодоров: "Швейцария" на Балканите или сметището на "Европа"...
В Пловдив рестартират проекта за зоологическата градина
Изхвърлиха "Хеброс бус" от общинската транспортна схема
Бюлетините дойдоха в Пловдив
МВР Пловдив установи шофьорката, блъснала дете на пешеходна пътек...
Пожар обгази северната част на Пловдив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).