Обществен комитет ще отбележи 95-годишнината от Балканската война

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
13:07 / 03.10.2007
1444
Областното и градско ръководства на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Областният и градски съюз на ветераните от войните, Градския съюз на военно-инвалидите, Тракийските дружества, историци, представители на пловдивската интелигенцията и др, ще отбележат 95-годишнината от началото на Балканската война 1912-1913 година с редица граждански прояви, научи Plovdiv24.com.

На 5 октомви в НБ"Иван Вазов" ще се представи изложба "Спомен за Балканската война -1912-1913 година", посветена на 95-годишнината от обявяването й на 5 октомври 1912 г.В изложбата са включени автентични документи - книги, фотоси, паметни знаци. Организирана е със съдействието Военния архив, музеи и частни колекционери.

Освен това на 4 и 5 октомви в  зала "Съединение" на музея на Съединението в Пловдив ще се проведе форум и кръгла маса, посветени на Балканската война и отражението й в документалното кино. С поклонение пред паметниците и паметните плочи да се отдаде дължимата почит и преклонение на участниците в Балканскаат война от гр.Пловдив- българи , евреи и арменци.

В същия ден от 12 часа в двора на Дом "Мария Луиза" ще бъде отслужен военен и религиозен ритуал пред паметника на загиналите татковци. Заупокойна молитва ще отслужи Негово преосвещенство Пловдивският митрополит Николай.

Освeн това ще се проведе и авто поход по героичния път на военните части на 9 пловдивски полк, 2-а пехотна дивизияи Родопския отряд с маршрут :Пловдив- Чепеларе_Смолян-връх Средногорец. Планувана е публична лекция пред студенти от ПУ"П.Хилендарски" на тема Балканската война , изнесена от директорана института по балканистика към БАН проф.Агоп Гарабедян.

"Вече има календар, посветен на Балканската война. Освен това т.г на 4 и 5 октомври продължават честванията н а Любимец и Ястребец. Предвиждаме честванията да приключат на 26 март 2008 г.с панахида и полагане на венци пред паметника на загиналите тракийци в район"Южен", обясни председателката на Тракийското дружество ген.Нонка Матова.

Припомняме, че инициативата за учредяването на Обществен комитет за честване на 95-годишнината от началото на Балканската война /1912 - 1913/ бе на народния представител и и кандидат за кмет на Пловдив Захари Георгиев.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Верижна катастрофа на надлез "Родопи" в Пловдив
Болница в Пловдив предупреди: Важно е да се прави разлика между н...
Костадин Димитров: Влизаме в предизборната кампания, за да гарант...
ГЕРБ-СДС обяви официално имената на всички кандидат-депутати от П...
В Пловдив обсъдиха как жертвите на пътнотранспортни произшествия ...
Шефът на ВиК Пловдив: Лично съм бил почти всеки ден на място и не...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).