ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Община Пловдив отговори на сериозни обвинения
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:03 / 13.08.2024Коментари (5)9277
© Plovdiv24.bg
Отговор на община Пловдив във връзка с материал на Plovdiv24.bg, озаглавен "Още една фирма прекратява отношенията си с община Пловдив: Кмете, докога ще работим с некадърни калинки, назначени по приятелски?":

Във връзка с горецитираната статия Ви информираме следното:

През 2013 г. между Община Пловдив и "Инфо-логика“ ООД, представлявано от Георги Георгиев, е бил сключен договор № 13ДГ-1048 от 05.09.2013 г. с предмет "Разработване и внедряване на единен WEB базиран информационен портал за мониторинг на околна среда за нуждите на Община Пловдив“. Договорът е бил изпълнен и работата е била приета от страна на Възложителя – Община Пловдив, без забележки.

В периода 2015г. – 2023 г. ежегодно, за срок от 12 месеца, между Община Пловдив и "Инфо-логика“ ООД са били сключвани еднотипни договори с предмет "Абонаментна поддръжка на единен WEB базиран информационен портал за мониторинг на околна среда за нуждите на Община Пловдив“, на база подадени от "Инфо логика“ ООД оферти с идентично съдържание.

Подадената на 19.06.2024г. поредна оферта от "Инфо логика“ ООД относно "сервизна поддръжка на единен WEB базиран информационен портал за мониторинг на околна среда за нуждите на Община Пловдив“ е идентична с офертите от предходните години, като единствената разлика е в цената, която е увеличена повече от два пъти.

Мотиви в офертата за предложеното увеличение не са изложени, освен написаното в мейла, с който се предлага проектът на договора, а именно: "цената на офертата е актуализирана в съответствие с икономическата ситуация в страната към момента, както и факта, че цената на сервизната поддръжка на информационната система не е променяна от 2015 г. насам“.

Изложените мотиви за увеличението на цената са формални, непълни, неясни, необосновани, още повече, че в дейностите, посочени в офертата няма промяна, подобрение, усъвършенстване или посочване на каквато и да е необходимост от увеличение на разходите за техническата поддръжка.

Ръководството на Община Пловдив е наясно с тежката икономическа обстановка, която бе предизвикателство през последните години за българските граждани, фирми и организации, като с цел съдействие многократно по инициатива на Община Пловдив и Общински съвет Пловдив са предприети действия и са взети мерки за подпомагане на трудните моменти за оцеляване на местния бизнес. Но едно от основните условия за разходването на бюджетните ресурси винаги е било ясното им и мотивирано обосноваване.

Процесите по планирането, приемането и изпълнението на бюджета на Община Пловдив не са свързани с "едноличното решение“ на нито един директор на дирекция, включително и на директора на дирекция "Опазване на околната среда“. Дирекцията не е самостоятелен разпоредител с бюджет, поради което същата няма собствен "бюджет на дирекцията“, от което следва, че няма как директорът самоволно да премахне определен разход.

Информацията на г-н Георгиев, че г-жа Чопкова е "премахнала тези пари от бюджета на дирекцията“, е подвеждаща и невярна. Средствата за поддръжка на наличния софтуер, в т.ч. и поддръжката на WEB базирания информационен портал са планирани и са налични по бюджета на Общината, но разходването им следва да бъде мотивирано целесъобразно и законосъобразно. В конкретния случай, наличната оферта, която е предоставена не дава увереност, че исканата сума е обоснована.

Г-жа Чопкова заема длъжността директор дирекция "Опазване на околната среда“ в съответствие със Закона за държавния служител. С изпълнението на задълженията си, към настоящия момент, се справя безупречно., а твърденията на г-н Георгиев за качествата на служителите са неверни и целящи да уронят авторитета на работещите.

Наясно сме, че поддръжката на WEB базирания информационен портал е специфична дейност, особено когато самата фирма, която го е разработила и внедрила, го поддържа. Това естествено дава основание на разработчиците на софтуер за опити да определят едностранно размера на сумата за поддръжка. Но тези процеси следва да бъдат двустранни, а не монополно диктувани от фирмите, особено когато става дума за повече от двойно увеличение на сумите, които пловдивските данъкоплатци следва да платят.

В заключение информираме, че Община Пловдив предоставя данни и в момента в реално време за качеството на атмосферния въздух чрез официалната интернет страница на Община Пловдив. Същите пристигат чрез Националната система за информиране на населението на Република България и представляват ежечасен бюлетин за концентрациите на атмосферни замърсители и метеорологични параметри, регистрирани от съответните автоматични измервателни станции на територията на страната в т.ч. и на Община Пловдив.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
+3
 
 
Защитават калинките си като навремето Матросов амбразурата. Типично поведение за държавната власт. Никой няма доблест да каже - да, сгрешихме, ще се поправим. Всички вадят и пишат помпозни отговори от по два метра, как били в правото си и мислели за народа и парите му... Смях, смях за съжаление. От бюджета хвърлят раздути пари за щяло и нещяло, сега 10 000 лева ще ги съборят. И то говорим за качеството на въздуха, не за нещо незначително. Чопкова не е виновна, това е начин на заучено поведение във всички институции, без значени къде и как се казва служителят. За всички е очевидна инфлацията, световното поскупване на стоки и т.н., само за общината това е "ноебосновано" и "мотивирано". Само че всички държавни служители и нституции в магазина си купуват мляко, без да питат що не му е обоснована и мотивирана двойната цена от преди 2 години...
+3
 
 
Ау, госпожица Чопкова, ако бъде разследвана подобаващо и осъдена, ще трябва да плати доста, за присвоени средства и некачествено изпълнени проекти със средства от ес, още от времето на Тотев. Такива, като нея поне не ги назначавайте, защото и Вас ще споменават с миналото!!
+3
 
 
Според община Пловдив днес може да се работи със заплата формирана през 2015г. Интересно защо ежегодно индексират заплатите си чиновниците? - Да работят и те на заплати от 2015г. :)
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Бюджет 2025
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
Пешеходният мост в Пловдив става общински
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли кметът Костадин Димитров да поведе листата на ГЕРБ в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: