ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Обзор 2013: Пловдив се превърна в международен културен център
Автор: Мария Морунова 11:15 / 31.12.2013Коментари (0)924
Годината за Пловдив започна като организатор на ІІ международна среща на туроператорите, която се проведе между 7 и 10 май тази година. Тя се проведе за втори път в града, а заради огромният интерес към нея се превърна в ежегодна с по две издания на година.

Plovdiv24.bg припомня, че до средата на април близо 70 представители на фирми, между които от Непал, Мароко, Алжир, Турция и Украйна, бяха заявили участие в срещата. За срещата бяха организирани 6 туристически маршрута от ОП "Туризъм", съорганизатор на събитието съвместно с Община Пловдив.

Туроператорите се запознаха с различни страни и разнообразни аспекти от туристическия продукт на град Пловдив и региона. Видяха възможностите за културен, религиозен, уикенд, винен, спа туризъм, нишови туристически пакети. Осъществиха се и работни срещи между гостуващите фирми и местния туристически бранш.

На международния форум присъстваха още туристически компании от Великобритания, Виетнам, Израел, Румъния, Германия, Австрия, Гърция, Сърбия и от България.

Още през месец ноември, между 21 и 24, в града под тепетата се проведе и ІІІ международна среща на туроператорите. В нея участваха над 75 туристически компании, 50 от които чуждестранни и 25 български. Участваха представители от Великобритания, Германия, Гърция, Грузия, Унгария, Италия, Индия, Латвия, Румъния, Испания, Сърбия, Хърватия и Украйна. Най- голям интерес проявиха туроператорите от Великобритания, Гърция, Италия и Румъния.

Другото събитие, което доведе международно присъствие в Пловдив, бе шестото издание на архитектурния форум Sofia Architecture Week. Домакин на събитието, което за пръв път се проведе в Пловдив, бе обновеният Градски културен дом.

"Фестивалът ще се проведе в Пловдив по две причини. Първо, защото нашата платформа започва активно да работи в посока на децентрализация на архитектурния сектор. Второ, защото вярваме в кандидатурата на Пловдив за "Европейска столица на културата". Нашето преместване тук е подкрепа за пловдивската кандидатура", коментира ден преди откриването един от организаторите на фестивала и директор на платформата за културни събития ЕДНО Асен Асенов.

Девет от най-награждаваните архитектурни студиa в Европа участваха във форума, който се проведе между 22-и ноември и 1-и декември. В платформата участваха представители на Великобритания, Испания, Унгария, Холандия, Чехия, Норвегия, Австрия, Италия, България.

В края на 2013 г. стана ясно, че фестивалът Sofia Architecture Week и догодина ще се проведе в Пловдив. Но и не само той. Догодина градът ще бъде отново международна културна столица, домакин на One Design Week, One Dance Week и One Architecture Week. Това са новите имена на фестивалите Sofia Design Week, Sofia Dance Week и Sofia Architecture Week.

Тази крачка се прави заради идеята за децентрализация в културната сфера, но и защото основна цел на събитията е прякото позитивно въздействие върху градската среда, което да ангажира максимално широк кръг от хора с интерес в процесите на развитието й, както и международно експертно участие.

И още едно международно участие в града под тепетата. В рамките на фестивала Sofia Architecture Week 2013 беше обявен международният конкурс за визията на пл. "Централен". Чрез него ще бъде изградена новата визия на площадното пространство пред Пощата, което да взаимодейства безпроблемно със съществуващата среда и архитектура.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Лято 2024
Природни стихии
Световна черна хроника
Новак Джокович идва в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли кметът Костадин Димитров да поведе листата на ГЕРБ в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: