Официално: Бетонният мост в Пловдив има ново име

Автор: Диана Бикова
Коментари (10)
13:11 / 12.09.2024
9329
Неочакван тежък дебат предизвика предложението на "Браво, Пловдив" за именуване на Бетонния мост с името "Тодор Александров". Вносителите обявиха, че във времето за обществено обсъждане са получили много други предложения, но не ги приемат и държат името да е както са посочили, предава Plovdiv24.bg.

Адвокатът любител историк специалист по македонските въпроси Станислав Станев в пространно 5-минутно експозе разказа какви са заслугите на Тодор Александров в освободителните борби. 

Съветникът Слави Георгиев припомни, че всички улици между "Кукленско шосе" и бул. "Македония" носят имена на македонски дейци, а в памет на Тодор Александров има наречена улица и паметник. "Не се чувствам убеден защо още една локация ще бъде на негово име. Отиваме към фетишизиране" - каза той.

По думите му, обединяващото нещо в бежанския квартал, създаден от тракийци и македонци, е Бяло море и, тъй като през район "Южен" минава най-краткият път от Тракия до Беломорието, смята, че мостът трябва да се казва "Бяло море".

Предложението на Георгиев не беше прието, но постави началото на продължителен дебат, в който се оказа, че никой не оспорва заслугите на Тодор Александров, но половината от изказващите се намират, че не е сега времето за именуването на съоръжение, което в момента дори не съществува. 

"Ще бъде тъжно точно по този въпрос да се разделим. Обидно е за този човек, който е дал живота си за майка България. Ако не можем да съберем гласове да го гласуваме, по-добре изобщо да не го гласуваме. Това е срам. Ще бъде пълен срам за пловдивския общинския съвет" - заяви Славчо Атанасов.

Наложи се председателят Атанас Узунов да даде 5-минутна почивка, за да се уточнят позициите на групите. В крайна сметка Бетонният мост да се казва мост "Тодор Александров" от 1 октомври 2024 г. бе прието с 41 гласа "за", нито един "против" и 4 "въздържал се".

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (10)

Още по темата (3):
12.09.2024 Подариха на съветниците портрет на Тодор Александров. Ще носи ли Бетонният мост това име?
10.08.2024 Ако не сте съгласни с новото име на Бетонния мост, сега е времето за мнения
11.07.2024 Предложиха Бетонният мост в Пловдив да се нарича по друг начин
Още новини от Новини от Пловдив:
В Пловдивския панаир показват дронове
Пълна мистерия в пловдивско село, издирват тайнствена жена
Пловдив се включва в глобално събитие, обединяващо хора от цял св...
Деца намериха портфейл в парк "Белите брези", издирва се собствен...
Шофьорка, убила дете на пешеходна пътека в Пловдив: Признавам се ...
Служителите на Областна администрация Пловдив слязоха от автомоби...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).