ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Огромна сграда се строи на Сахат тепе, въпреки забраната за строежи там
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:19 / 29.07.2009Коментари (3)15320
"След два месеца тепето няма да се вижда. Това са от лъв нагоре. И да ровят, и да мровят, нищо не могат да направят. Неслучаен човек строи тука. Неслучаен", обясни Рангел Челебарски на репортера на Plovdiv24.bg.

Челебарски е технически ръководител на новостроящата се жилищна сграда на Сахат тепе - на ул. "Ангел Букурещлиев" 10,12. На метри преди строежа е бодната една от табелите.
 
"Природна забележителност - Сахат тепе. Забранява се: всякакво ново строителство, разрушаване и изземване на скали, унищожаване или увреждане на растителността, безпокоене на птиците, палене на огън, паша на домашни животни, засаждане на нехарактерни растителни видове."

Макар и изпонадраскани, поставените по тепето табели - въпреки че някои от тях се забелязват трудно изпод избуялата растителност, все пак се четат. След изброените забрани, следва и предупреждението: Нарушителите се наказват съгласно закона. Стопанисва се от община Пловдив." 

"За повече от година се проведе гигантско унищожаване на скалите в дълбочина от няколко десетки метри, така че в момента една значителна част от тепето е унищожена. Макар разрешението да е издадено от предишната общинска администрация, новото управление - в лицето и на централното, и на районното кметство, прояви пълно бездействие", написа в гневно писмо до Plovdiv24.bg нашият читател Петър Георгиев. Според него особено скандалното в случая е, че косвено се руши изграденият вътре в структурата на тепето бункер за защита от атака с ядрени, химически и конвенционални оръжия, защото е проектиран така, че скалата над него и странично от него да има точно определена дебелина.

"Имаше малко къртене. Варненска фирма къртеше. Но няма проблеми. Тепето се запазва. Тая сграда в съседство - музея, я подпираме и укрепваме. Няма кой да го остави тук на пъпа на града това свободно място да не се застрои. Много хубава жилищна сграда ще стане тук, на два ката - четири и шест етажни, с подземни гаражи. И скъпо ги продават апартаментите - по 2000 евро квадратния метър. Ние от "Подем" сме много добри професионалисти, но сме само изпълнители. Започнахме работа на 4 юли, до февруари ще сме готови с грубия строеж", уточни техническият ръководител Челебарски.

Сградата на картинка изглежда много красива. Сигурно ще е и много луксозна. Но тук ли й е мястото? Нали тепето е забранена за строителство зона?

Защото е: "уникалко геоморфоложко образувание, скален състав - сиенит; редки растителни видове: див рожков, хинап, хелдрайхиева ружа, фривалдскиево плюскавиче, румелийска жълтуга; животински видове: гугутка, чухал, синигер, кос, горска ушата сова /все цитати от табелите, обосноваващи забраните, и предупреждаващи, че обектът - не строителният, а Сахат тепе, е защитен от държавата/.

"Не знам нищо. Къде е тази улица? В "Централен" ли е? Питайте там, тук разрешителни не сме давали. А, май, че имаше някаква проблематика, но не знам", отговори главният архитект на Пловдив Румен Русев на зададен му по темата въпрос.

"Разрешението е от април 2008 г. Тъй като се оказва, че идейният проект не е бил съгласуван с Националния институт за паметниците на културата, когато инвеститорът "ВИП груп" е поискал заверка за техническия проект, сме изискали становището на НИПК. Твърде голямото забавяне на отговора е било сметнато за мълчаливо съгласие и е издадено разрешително. На следващия ден - около средата на май, се получава негативен отговор от института и на момента сме изпратили официални писма до РДНСК и до изпълнителя. В момента там не трябва да се строи", направи проверка по случая заместник-кметът на район "Централен" Атанаска Тунтова.

Да, но се строи. Потърсихме за коментар Янчо Янев, който представлява "ВИП груп", но засега не го откриваме. "Имаме сериозни основания да се съмняваме, че се касае за сериозна корупция на ниво община Пловдив, Министерство на екологията, Гражданска защита и другите отговорни институции, която е причина това безобразие да продължава безнаказано", подозира Петър Георгиев "от името на група граждани, които с възмущение наблюдават резултатите от беззаконието и безнаказаността на нарушителите на правилата в България". Plovdiv24.bg ще продължи да следи какво се случва на Сахат тепе, а и не само там.


Още по темата: общо новини по темата: 1
29.07.2009 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...
You can't rely on other people to make you happy
на 29.07.2009 г.
+1
 
 
Лудия строител, я се спри малко с обидите. Ти на тепето "мизерия" ли му викаш? Те ще съборят тепето, за да си построят сградата. Разрушили са част от скалите, които никога повече не могат да се върнат. За това става въпрос тук, ако можеш да четеш де. Иначе проектът е красив, действително, харесва ми и ако имах пари, щях да си купя апаратемнт в подобна сграда - така е. Но не става въпрос за това, а че се унищожава природното богатство на Пловдив, оцелял с векове, а сега някакви мизерни фирмички и хорица ще го унищожат. За това става въпрос тук.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Ботев в Лига Европа, сезон 2024/2025
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли кметът Костадин Димитров да поведе листата на ГЕРБ в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: