Около 25% от децата имат нужда от психиатрична помощ

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
16:10 / 02.04.2009
5980
Пловдивските деца с психични проблеми вече няма да ходят в София или Варна, защото в града днес беше открита Детска психиатрична клиника към университетската болника "Св. Георги", предаде репортер на Plovdiv24.bg.

"Превантивната детска психиатрия ще става все по-необходима в бъдеще. Децата ще продължат да създават все по-големи проблеми, 20-25% от тях имат нужда от специализирана помощ. Едва на 11-годишна възраст някои вече имат наркологичен проблем и други психологически и поведенчески разстройства", обясни началникът на клиниката доц. Валентин Акабалиев при откриването.

България, според него, е длъжник към децата в това отношение, а Пловдив - още повече. В града имало само един детски психиатър със специалност, тепърва ще се създават специалисти, двама млади лекари ще бъдат подпомогнати от болницата в тази насока.

"Клиниката стана възможна чрез няколкогодишните съвместни усилия на институциите, неправителствените организации и бизнеса. За събирането на пари за всеки елемент от сградата са положени много благородни усилия", отбеляза заместник-кметът по социалната политика Красимир Ангелов.

"За първи път след Кудоглу някой прави нещо подобно", коментира заместник-изпълнителнителният директор на университетската болница Константин Зисов. В изграждането на новата клиника със 120 кв. м разгърната площ са вложени 168 хиляди лева, 120 хиляди от които са събрани от трите пловдивски лайънс-клубове. Клиниката разполага и със стационар с 8 легла. До месец тя ще бъде снабдена с необходимата медицинска апаратура и ще отвори врати за пациенти.

На благотворителен бал утре от 19,30. в зала "Бендида" на Новотела ще се събират средства за дооборудването.

Този браузър не поддържа видео елемента.


(с) ПОТВ

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Хотелиерите в Пловдив доволно потриват ръце
Кметът Димитров повежда листата на ГЕРБ в Пловдив рамо до рамо с ...
Гражданка: До гуша ми дойде! Отвратително е!
Нова улица в "Тракия" край строящ се огромен жилищен комплекс
Няма връзка с автогара "Юг"
Два дни до началото на Международен технически панаир 2024


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).