Олиото може да поскъпне до 3.50 лв. литъра зимата

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
10:57 / 18.08.2007
1023
С първите продажби на слънчоглед от новата реколта отново заваляха прогнози за шокиращ скок в цената на олиото. Заради високите изкупни цени на слънчогледа то щяло да поскъпне до 3.50 лева за литър през зимата, алармираха вчера от Асоциацията на българските села.

Миналия месец браншовиците предричаха, че още от есента мазнината ще поскъпне до 4 лв. И тогава както и сега те се аргументират, че поскъпването ще е в такъв размер, ако изкупната цена на слънчогледа достигне в близките месеци до 700 лв. за тон.

Същевременно първите сделки за слънчоглед от новата реколта се сключват на цена от 600 лв. за тон без ДДС. На борсата в Пловдив купувачите не дават повече от 420 лв. за тон без ДДС, но там се предлага само стар слънчоглед. Дори цената от 600 лв. на тон обаче е двойно по-висока от сделките от миналото лято, когато максимумът беше 300 лв. на тон.

Междувременно от Пловдивската стокова борса заявиха, че тази седмица цените на олиото са най-високи от 5 години насам. За седмица олиото там се е увеличило от 1.56 лв. за литър без ДДС до 2.04 лв.

"По-високите цени са знак, че производителите на олио се подготвят финансово преди началото на жътвената кампания за по-високите изкупни цени на слънчогледа", коментират от борсата. Така става ясно, че цените се увеличават умишлено, за да могат преработвателите да разполагат с повече средства, които да вложат в по-скъпия слънчоглед. Производители твърдят, че производствената цена на олиото при слънчоглед от 600 лева за тон ще е 2.50 лв. за литър. Информацията е на вестник "Сега".


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Прокуратурата разследва случая с блъснатите в Пловдив майка и дет...
РИОСВ влезе в горелия завод до Пловдив
Борисов от Пловдив: Очаквам хората най-сетне да прогледнат
Доживяхме! Започна изграждането на Югоизточния обход на Пловдив
Лидерът на ГЕРБ: Ако някой ми каже, че е направил повече от нас з...
След 18 месеца Пловдив ще има четирилентов скоростен път


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).