Опашки за Временни удостоверения, заместващи Европейската здравна карта

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
07:59 / 04.01.2007
3683
По над 50 човека вече чакат на опашка пред Регионалната здравно осигурителна каса в Пловдив, за да подадат заявления за Удостоверение за временно заместване на Европейска здравно осигурителна карта, съобщи за Дарик директорът на РЗОК д-р Борис Джурджев.

До издаването на постоянната карта гражданите ще могат да пътуват в страните от еврозоната с временното удостоверение, което е валидно до два месеца от датата на издаването му. Документът ще се получава най- късно до 24 часа от момента на заявяването. Молби за временни удостоверения се приемат от днес в РЗОК на адрес ул. Христо Чернопеев” № 14. Срокът за издаване на ЕЗОК е 30 дни срещу цена от 3 лева, като експресната поръчка ще струва 4,80 и ще отнема 5 дни. Издаването на постоянните карти ще започне вероятно от 1 февруари.

Молбите ще се приемат в офиса на ул. ”Едисон” №1 в Пловдив. На този етап не се предвижда разкриване на гишета в други населени места на Пловдивска област, уточни д-р Джурджев. Документът гарантира правото на спешна и неотложна медицинска помощ за български граждани, пребиваващи временно в чужбина. ЕЗОК няма да са валидни обаче, за страните от Европейското икономическо пространство (Норвегия, Исландия, Лихтенщайн) и Конфедерация Швейцария заради неприключилия процес на координиране на техните здравноосигурителните системи) с тези в новите страни членки.

При пътуване в посочените държави, гражданите могат да ползват познатите до сега здравни застраховки. Еврокартата дава право на спешна и неотложна помощ и изключва лечение на хронични заболявания и планови операции. Адресът, на който ще се приемат молби за карти и временни удостоверения в Пазарджик е ул. “11-ти август” № 2. Жителите на Смолян и областта могат да подават заявления в офиса на бул. “България” № 90. Информацията е на Дарик радио.


Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Пловдив:
Петима кандидати за омбудсман на Пловдив
КАТ - Пловдив спи, полицията в Пловдив и тя спи
Денят в Пловдив започна с инцидент
Стряскащи кадри от катастрофата в Пловдив, при която загина 34-го...
Млад мъж е загинал при жестоката катастрофа край Полиграфията
Пореден инцидент с усукана кола около стълб в Пловдив, говори се ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).