Оперират око на живо в УМБАЛ "Св.Георги"

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
16:42 / 18.10.2007
3099
Безшевна хирургия на ретината и стъкловидното тяло на окото ще демонстрира на живо в неделя немският офталмолог доцент Торстен Бьоркер. Специалистът от Дортмунд ще направи операцията пред повече от 200 свои български колеги от цялата страна.

Ще присъстват и лекари от Румъния, Албания и Македония. За да наблюдават всички, в очната клиника към УМБАЛ "Свети Георги" ще има изнесен екран и телемост, обясни ръководителката на лечебния сектор доцент Нели Сивкова. Офталмолозите ще могат да проследят всяко действие на немския лекар и да задават въпроси. Безшевната хирургия при отлепване на ретината е нов метод за Европа и света, каза доц.Нели Сивкова.

Подбрани са 4-5 пациенти с много тежки очни заболявания , подходящи за операцията. Единият от тях е диабетик със сериозни увреждания в резултат на захарната болест. Тяхното зрениее силно намалено - до 20 - 40 на сто от нормалното.

Очакваме да се възстанови над 50 процента в срок от 3 до 6 месеца след операцията, уточни доц. Нели Сивкова.

След демонстраията на немският специалист безшевните операции при отлепване на ретината ще продължат да се правят в очна клиника. Счита се, че товае най-трудната хирургия.

Припомняме, че Очна клиника прави за втори път демонстрация на сложна хирургия на живо. Преди година в УМБАЛ "Свети Георги" пристигна отново немски специалист, който оперира пред офталмолози от цялата страна. Лекарите проследиха интервенцията на тв стена.



Източник: в."Марица"

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
След 18 месеца Пловдив ще има четирилентов скоростен път
Пловдивчанка: Жената бе прегърнала детето и крещеше на шофьора "Н...
Инцидентът в Пловдив: Част от детската количка е под автомобила
Електромобил блъсна неправилно пресичаща жена, бутаща количка с д...
Фирмата за смъртта на колоездача в шахтата: Имало е външна намеса...
Капацитет: Печалната истина е, че софиянци бяха повече от пловдив...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).