Организират кулинарно състезание по време на Пролетния панаир
Два дни майстори кулинари от цялата страна ще демонстрират уменията си в Националния конкурс "Отбор на годината 2008". Състезание от този ранг се провежда за първи път в България, а идеята на организаторите - Българска асоциация на професионалните готвачи (БАПГ) и Международен панаир Пловдив, е през следващите години да стане международно.
Надпреварата е част от съпътстващата програма на 28-ия Международен панаир на потребителски стоки и технологии, който стартира на 12 май в Пловдив и ще продължи до 17 май. Очаква се в кулинарното шоу да участват 25-30 отбора, включващи главен готвач, готвач и сладкар, съобщиха от БАПГ. Техните действия ще бъдат оценявани по правилата на Световната асоциация на готвачите (WACS).
Наградата за отбора победител е "виза" за участие в Кулинарната Олимпиада през октомври в Ерфурт, Германия. България ще се представи на нея за първи път, а призьорите от Пловдив ще станат част от националния отбор, уточниха от БАПГ. Докато стигнат до там обаче, кандидатите трябва да преодолеят препятствията в двата кръга на Националния кулинарен конкурс, който ще се проведе на 15 и 16 май 2008 г. В първия кръг отборите ще приготвят меню от предястие, основно ястие от месо, риба или пилешко и десерт за 120 минути общо. Те ще работят в 10 бокса, оборудвани с печка, фурна, плот, мивка.
Журито, съставено от 13 готвачи, ще оценява как са подготвили и почистили работното си място, стилът на готвене и използването на модерни технологии, вкусовите качества на ястията, тяхното презентиране и сервиране. По всеки показател се пишат точки, а 10-те отбора, получили най-висок бал, отиват на втория кръг.
Той се нарича "Черна кутия", защото състезателите ще получат продуктите, запечатани в кашони, 15 минути преди старта. Те трябва да измислят меню само от наличните съставки, да го опишат и предоставят на съдиите. В този кръг се открояват фантазията и творческият подход на участниците. И в двата етапа на надпреварата са позволени експерименти с всякакъв тип кухни.
Очаква се стотици ценители на кулинарното изкуство да проследят надпреварата между най-добрите готвачи на България. Шоуто е част от инициативата на Международен панаир Пловдив да обогати проявите си с повече съпътстващи събития, които да са интересни за посетителите.