Още поне една година ще правят пробива под Гарата

Автор: Цвети Тончева
Коментари (8)
10:14 / 05.06.2024
15902
Какво точно се прави по големия проект за Централна гара в Пловдив в момента и кога се очаква цялостно да бъде приключен той? 

НКЖИ с отговор на този въпрос специално за "Фокус":

В обхвата на жп гара Пловдив в момента се реконструират главните коловози - 1, 2, 3 и 4, и челните коловози от западната страна на гарата, заедно с направата на нови настилки и навеси на пероните. Подменени са изцяло дренажните системи на коловозите и се правят нови противопожарни водопроводи в ареала на жп гарата. Изгражда се финалният етап и се провеждат тестовете на новата маршрутно-релейна централизация за осигуряване безопасността на движение на возилата на гара Пловдив.

Предстои възстановяване на движението на влаковете в гара Пловдив по челните коловози от 17.06.2024 г., което ще осигури връзката на гара Филипово с гара Пловдив и ще бъде преустановено трансбордирането в участъка. С оглед прекъсването на движението на влаковете за демонтажа на Бетонния мост ще се изгради временен перон в района на пешеходното пресичане на ул."Аксентий Велешки“, за приемане и изпращане на пътници по направлението Пловдив-Асеновград-Пловдив.

За изграждането на комуникационно-транспортния пробив под жп гарата е въведена временна организация на движение в района на кръговото кръстовище на площад "Гарата“ за изграждане на покривните плочи на съоръжението. В началото на месец юли предстои бетонирането на последната покривна плоча и ще започне изкопът и от северната страна.

От южната страна - по ул. "Димитър Талев“ - също е въведена временна организация и се изпълняват изкопните дейности под покривна плоча. Положени бяха нови водопроводи и канализационни колектори по бул. "Васил Априлов“- запад и ул. "Д-р Никола Ковачев“.

В момента се изпълняват дейности по водопровод и канал в зоната на локалното платно на бул. "Христо Ботев“, за осигуряване връзките на кръговото кръстовище. В края на месец август ще бъде възстановено кръговото кръстовище и ще остане затворен само бул. "Васил Априлов“. През месец юли ще бъде изграден нов топлопровод по ул. "Радецки“ и ул. "Тракия“.

Цялостно приключване на строителните дейности в района на гара Пловдив се очаква през първата половина на 2025 г.

Виж коментарите (8)

Още по темата (331):
26.09.2024 Съединиха двата края на новия Бетонен мост!
26.09.2024 Започна монтажът на ригелите, които ще свързват двете страни на Бетонния
мост
24.09.2024 Ще има ли Пловдив нов Бетонен мост за Коледа?
22.09.2024 Ами сега? Инфраструктурата от южната страна на пробива под гарата не можела да поеме потока, идващ от бул. "Васил Априлов"
18.09.2024 Няколко градски линии възстановяват маршрутите си по западното платно на бул. "Руски"
17.09.2024 4 градски линии възстановяват маршрутите си по западното платно на бул.
"Руски"
Още новини от Новини от Пловдив:
Легенда идва в Пловдив
След статия на Plovdiv24.bg оправиха поредната нередност в Пловди...
Километрично задръстване на магистрала "Тракия"
Отлична новина дойде от най-голямата болница в Пловдив
Легенда идва в Пловдив
В Пловдив търсят жилища за хиляди работници от заводите, правят с...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).