Осъдиха Каракачанов за антиромските си изказвания във Войводиново

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
17:29 / 05.07.2024
3186
Върховният административен съд (ВАС) потвърди второ произнасяне на Административен съд София-град, че Красимир Каракачанов, бивш вече председател на партия ВМРО-БНД, е осъществил дискриминационен тормоз с антиромските си изявления в с. Войводиново през януари 2019 г., докато заемаше постовете министър на отбраната и вицепремиер.

Това стана, след като Комисията за защита от дискриминация (КЗД) два пъти се произнася, че дискриминация в изявленията няма. За първи път комисията се произнесе така през януари 2020 г., но през юни 2021 г. ВАС върна преписката за ново произнасяне, посочвайки, че дискриминация е налице.

След връщането на преписката на КЗД отнема цели две години да проведе нови заседания по преписката и отново я обявява за решаване.

През септември 2023 г. КЗД взема повторно решение, че Каракачанов не е осъществил дискриминация на основата на етнос. Това решение е обявено за нищожно от Административен съд София-град през декември 2023 г. поради пряко противоречие с мотивите на ВАС от 2021 г. След обжалване и на това произнасяне от Каракачанов, делото отново попада във ВАС.

С новото си решение, постановено в края на миналата седмица, ВАС посочва, че КЗД трябва наново, за трети път да се произнесе, като изрично се съобрази с мотивите на първоинстанционния съд и най-сетне установи, че Каракачанов е извършил дискриминация.

Казусът Войводиново се разви през януари 2019 г., когато след престъпление, извършено от двама установени и осъдени младежи, ромите от село Войводиново бяха колективно наказани с прогонване вследствие на масови протести срещу тях в селото.

Във връзка с тези събития Европейският съд по правата на човека установи, че българските власти са извършили нарушение на чл. 8 във връзка с чл. 14 от Европейската конвенция за правата на човека (дискриминация при упражняване на правото на личен и семеен живот).

В решението Съдът в Страсбург обръща изрично внимание на изявленията на вицепремиера Каракачанов по време на събитията.

БХК припомня, че през юни 2023 г. КЗД установи, че като поддържа раздел в сайта си озаглавен "Циганският въпрос“, партия ВМРО-БНД осъществява дискриминационен тормоз. Това решение е влязло в сила.

Виж коментарите (0)

Още по темата (79):
05.10.2022 Осъдиха България да плати 109 хил. евро на ромите, които бяха изгонени от Войводиново
14.06.2021 Осъдиха Каракачанов за насаждане на омраза към ромите във Войводиново
12.05.2020 Братята роми, пребили командос, с нова грандиозна изцепка в Пловдив
28.08.2019 Българският хелзинкски комитет: Ромите от Войводиново бяха унижени
27.08.2019 Циганите от Войводиново завели над 50 дела срещу държавата
17.07.2019 Роми от Войводиново продължават да се жалят за бутнати къщи, но съдът ги
поряза
Още новини от Новини от Пловдив:
Емблематична къща в Стария Пловдив отива на търг
На суперцентъра: Община Пловдив дава без пари апартамент на Драма...
Добра новина за учениците на една от елитните гимназии в Пловдив
Сигнал: Това е подигравка!
Почерня от полиция, униформени не пускат хората до близкия магази...
Костадин Димитров и Георги Георгиев: Да бъдем близо до хората е и...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).