Осъдиха рекетьор на 10 години затвор

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (5)
13:59 / 09.12.2005
5782
Пловдивският окръжен съд осъди за изнудване на 10 години лишаване от свобода при първоначален “строг“ режим и ГЛОБА от 8000 лв. Ангел Личканов, 38 г. Той беше признат за виновен в това, че за периода от 23.03.2003 г. до 27.03.2003г. в гр. Асеновград и в гр. Пловдив с цел да набави за себе си имотна облага е принудил Васил Пиронков от гр. Асеновград чрез заплашване да претърпи нещо противно на волята му и му е причинил имуществена вреда в размер на 10 000 лева като от деянието са причинени значителни имуществени вреди и представлява опасен рецидив – чл. 214, ал.2, т.2, НК.

Другият подсъдим по делото Георги Илиевски беше признат за невинен в това да е действал в съучастие с Личканов, тъй като в хода на съдебното производство не бяха събрани доказателства затова.

На 23 март 2003 г. вечерта Иван Петлешков, който работел във фирмата на Пиронков му се обадил по телефона и поискал да се срещнат в офиса им в Пловдив, тъй като имал да му казва нещо много важно. След като се видяли му обяснил, че за него / Пиронков/ има поръчка за убийство и до края на седмицата трябва да бъде изпълнена. Казал също, че по този повод Ангел Личканов иска веднага среща с него. Пиронков познавал Личканов от около 2 месеца, когато Личканов идвал в неговия офис да ходатайства за машините на лице от гр. София.

Пиронков се обадил на тогавашния шеф на РДВР – Пловдив Валентин Петров и разказал за случилото се. Позвънил и на секретарката си и я накарал да звъни на всеки 10 минути и ако не й вдигне, да се обади в полицията, тъй като се страхувал Личканов да не го отвлече.

Личканов пристигнал в офиса и поискал 200 000 долара от Пиронков, иначе той и семейството му щели да пострадат. Пиронков му казал, че не може да събере толкова пари, но Личканов отговорил, че до края на седмицата трябва да даде 25 000 долара в кеш, за да могат да се върнат на поръчителя на убийството му, а за останалите пари да прехвърли собствеността на два автобуса, които се равнявали на исканата сума. Предупредил го да не се обажда в полицията.

На 24.03.03 г. Пиронков подал жалба, която била заведена в РЗБОП Пловдив. През следващите дни Личканов звънял и го питал дали е събрал парите, а Пиронков отговарял, че ги събира.

На 27.03.03 г. Пиронков се обадил на Личканов и му казал, че е събрал 10 000 лв. и се уговорили, че Личканов ще изпрати човек да ги вземе от дома на Пиронков. Този човек бил Георги Илиевски. На излизане от дома на Пиронков бил арестуван и парите били намерени у него.

Присъдата подлежи на обжалване или протест в 15 дневен срок пред Апелативния съд.

Виж коментарите (5)
Още новини от Новини от Пловдив:
В Пловдив санкционират за нерегламентирано изхвърляне на отпадъци...
В Пловдив не се смилиха над Георги Георгиев
Резултати от класирането за прием в детските заведения в Пловдив
Чудовищна се оказа схемата, по която са действали диригентът и ав...
"Хеброс бус" напът да затрие още две линии в Пловдив
Красимир Асенов е класиран на първо място за омбудсман на Пловдив...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).