Отец Борис Дрангов: България трябва да помни своите воини

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
10:02 / 31.05.2007
1833
Идеята за откриване на паметник на полк. Борис Дрангов в Пловдив е хубава и ме радва, че тя ще се осъществи. Това заяви отец Борис Дрангов, свещеник в православния българо-македонски храм "Свети Георги" в Торонто. Отецът е внук на полковник Борис Дрангов-първия български военен педагог и психолог, началник на Скопската школа за запасни офицери, командир на 5-ти македонски полк, командир на 9-ти Пловдивски пехотен полк.

Отец Дрангов поясни, че идеята за създаване на паметник на полк. Дрангов не е нова. "Многократно е мислено върху това да се открие такъв паметник. Още през 30-те години от неговите школници е бил създаден фонд за набиране на средства. След това обаче парите са били национализирани и идеята пропада. По-късно е имало и други идеи за създаване на паметник на полк. Дрангов", посочи отец Борис Дрангов. Той допълни, че доколкото има информация в село Дрангово, Петричко има паметник - бюст на полк. Дрангов, направен от военните.

"Идеята за откриване на паметник в Пловдив е чудесна. Благодарен съм на Инициативния комитет за всеотдайната му работа по осъществяването на идеята за откриването на паметника", посочи отец Борис Дрангов и допълни, че се надява с откриването на паметник на неговия дядо хората да си спомнят и за всички други, посветили живота си на родината.

"Безспорно България трябва да помни своите воини. Всеки един народ трябва да помни тези, които са загинали за неговата свобода и в негова защита. Това е задължение на поколенията. В същото време не трябва да се забравят съществуващите не само паметници, а и гробове. Миналата година отивайки на централното гробище да видя гроба на ген. Савов, видях, че той в абсолютно окаяно състояние. В същото време минах покрай румънските военни гробища, покрай сръбските военни гробища, които за чест на съответните страни са в едно идеално състояние - добре поддържани и почистени. Гробището на опълченците на Македоно-одринското опълчение също бе в окаяно състояние, цялото в бурени", посочи отец Дрангов.

Той каза още, че няма лични спомени от своя дядо полк. Борис Дрангов, защото е роден 20 години след неговата смърт. "Баба ми, чичо ми, леля ми много са ми разказвали за него, много съм чел за него. Трудно ми е да кажа кой момент от неговия живот е оставил у мен най-силно впечатление. Може би това е отношението на полк. Дрангов към неговите войници и влиянието му върху тях", каза още потомъкът на първия български военен педагог. Информацията е на Агенция "Фокус".


Виж коментарите (0)

Още по темата (9):
05.06.2007 Президентът поднесе цветя на паметникът на полковник Дрангов
31.05.2007 Откриха паметник на полк. Борис Дрангов в Пловдив
31.05.2007 Райна Дрангова: С паметника на полк. Дрангов българската общественост показва почит към делото му
31.05.2007 Д-р Иван Чомаков: Изграждането на паметника е като градеж на църква
31.05.2007 Днес откриват паметника на Борис Дрангов
16.05.2007 Пълководец чака паметник 90 години
Още новини от Новини от Пловдив:
Стряскащи кадри от катастрофата в Пловдив, при която загина 34-го...
Млад мъж е загинал при жестоката катастрофа край Полиграфията
Пореден инцидент с усукана кола около стълб в Пловдив, говори се ...
Ексклузивно: Не приеха Небет тепе заради некачествено изпълнение!...
След тричасова транспортна блокада: Възстановиха движението през ...
Съединиха двата края на новия Бетонен мост!


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).