Откриха "Винария 2013" с винена наздравица от щанда на "Винпром Пещера"

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
17:39 / 03.04.2013
5546
Започна международното изложение за лозарство и винарство Винария 2013, което всяка година се провежда в Международния пловдивски панаир под патронажа на Националната лозаро-винарска камара. Тази година изложбата се провежда за XXI-ви път и отново събира лидери и новатори в бранша, които представят най-добрите си продукти и най-новите попълнения в продуктовата си гама от гроздови напитки. 

Въпреки силното родно участие в дегустациите, направи впечатление, че сред изложителите във Винария 2013 отсъстват добре познати имена като Винпром Карнобат, Винпром Търговище и Винекс Славянци. Палатите на панаира ще бъдат с отворени врати от 3 до 6 април, за да приютят любителите и ценителите на качествените вина, както и стотици родни и международни дистрибутори, търговци и производители.

Днес по традиция официалната делегация на събитието стартира с винена наздравица от щанда на най-големия производител на вина и високоалкохолни напитки у нас, Винпром Пещера. Официалните лица, сред които Цветан Димитров, зам.-министър на земеделието и храните, Пламен Моллов, председател на Националната лозаро-винарска камара и Красимир Коев, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното, се ръкуваха с изпълнителния директор на компанията Иван Папазов и му пожелаха успех на изложението. Той на свой ред ги почерпи с отбрани червени и бели вина Domaine Peshtera, гарнирани с подходящи за случая хапки. 

"През последните години компанията ни засвидетелства сериозните си намерения да затвърди лидерските си позиции и във винарството, правейки значителни постъпления и инвестиции в тази посока, което се надяваме и тази година да заслужи признанието на българските и международните експерти, които журират в конкурса на Винария 2013. За всичките си години участие в престижното международно изложение можем да се похвалим с няколко Златни ритона и десетки златни медала", коментира Иван Папазов. 
 
Тази вечер 45 родни и международни винопроизводители и над 340 вина ще се борят в шест категории за Златни ритони и медали, които традиционно най-добрите вина получават от ежегодните винени дегустации по време на Винария. В журито тази година участват 8 чуждестранни дегустатори, сред които известни специалисти, сомелиери и журналисти. Винпром Пещера традиционно взима участие в дегустациите в почти всички винени категории с марката си Domaine Peshtera с белите сортове Шардоне, Совиньон блан, Мускат и с червените Мерло, Каберне совиньон, Каберне фран, Сира и Мавруд.

Двата сорта от серията - Каберне фран и Сира, са нови за българския пазар и се предлагат на него едва от месец февруари. На тазгодишната Винария ще бъдат представени ексклузивно, малко преди да се появят в търговската мрежа, първите резерви с марка Domaine Peshtera в сортовете Каберне совиньон и Мерло, както и първите купажни вина на компанията от сортовете Совиньон блан и Вионие. 

Успоредно с развитието на винената си листа, Винпром Пещера направи и значителни инвестиции в разрастването на производствения си капацитет и лозята си. Днес компанията има капацитет за производство на вина от над 14 млн. литра и е позната като най-големия собственик на лозови масиви, над 15 000 дка, към които планира тази година да бъдат добавени още 3 000 дка. 

От тях над 36 хиляди тона грозде бе преработено и вложено в производството на серията Domaine Peshtera и ракиите Пещерска в края на изминалия сезон. По време на Винария 2013 всички тези постижения на компанията ще бъдат представен от топ технолозите й и нейния изпълнителен директор чрез професионални дегустации.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Днес спират движението на част от пловдивски булевард
Пловдив чества Независимостта на България
Нагъл, по-нагъл - джип в "Капана"
Искаме 2 млн. лв. от държавата за един от стадионите на Пловдив
Пловдивчани ще се бръкнат 4,8 млн. лева заради драскачите по стен...
Спират движението на част от пловдивски булевард


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).