ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Откриха обновена библиотека в Пловдивския университет
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:34 / 09.04.2013Коментари (0)1869
©
Бивши и настоящи студенти от
ПУ "Паисий Хилендарски":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Всяка държава, която иска езикът й да се изучава в чужбина, подпомага учебния процес с всички възможни средства. В това отношение турската страна дава пример, заяви ректорът на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" проф. д-р Запрян Козлуджов по време на официалното откриване на обновената библиотека по турски език, култура и литература във висшето училище.

Освен проф. Козлуджов лентата прерязаха още генералният консул на Турция в Пловдив г-н Шенер Джебеджи и ректорът на Тракийския университет в Одрин проф. д-р Йенер Йорук. Библиотеката се помещава в 331 стая на т.нар. Нова сграда на висшето училище, на бул. "България" №236. Тя се посещава от студентите от специалностите с турски език в ПУ "Паисий Хилендарски" и в нея има книги, помагала и учебници на български и турски език.

Библиотеката бе оборудвана и обзаведена от Генералното консулство на Турция в Пловдив и от ТИКА - Турската агенция за сътрудничество и координация към Министерския съвет. С тяхна помощ за нуждите на учебния процес бяха осигурени шкафове за съхранение на книги, читателски маси и столове, климатизатор.

Закупени са и три компютъра, две мултифункционални устройства - с възможности на принтер, скенер и копирна машина, едното с опция за работа с хартиен формат А3. За провеждането на интерактивни учебни занятия са дарени LCD телевизор и DVD плеър, както и мултимедиен проектор, който може да се свърже към тях.

Ректорът на Тракийския университет в Одрин и колегите му донесоха като подарък за официалното откриване учебни пособия, речници и художествена литература на турски език. Надяваме се за новата академична 2013/2014 година да осигурим обмен между двата университета, както на преподаватели, така и на студенти, каза проф. Йорук. Той обясни, че в страната му единствените висши училища, в които се преподава българистика са Тракийския университет и Анкарския университет.

В момента в Турция интересът към изучаване на български език се засилва. Радваме се, че и в България все повече студенти следват тюркология. Това гарантира добри бъдещи икономически и културни връзки между двете съседни държави, каза генералният консул Джебеджи.

Като поздрав към гостите студентка от специалност "Български и турски език" във Филологическия факултет на Пловдивския университет прочете стихотворение на турски език. Надяваме се тези, които учат тюркология при нас, да се подготвят все така добре и да бъдат конкурентоспособни, каза пред присъстващите доц. д-р Иван Чобанов, научен секретар на факултета.

На тържественото откриване на библиотеката присъстваха още председателят на Общинския съвет в Пловдив - арх. Илко Николов и представители на факултетите в ПУ "Паисий Хилендарски", Община Пловдив и Генералното консулство на Турция.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Август 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Първа лига, сезон 2024/2025
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Волейболен клуб Локомотив Пловдив
Отбелязване на Деня на Независимостта
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли кметът Костадин Димитров да поведе листата на ГЕРБ в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: