Откриха огнище на птичи грип до Пловдив

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
11:01
2477
Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира огнище на Инфлуенца А (грип) в птицевъден обект в с. Стряма, общ. Раковски, обл. Пловдив. В обекта се отглеждат 6 842 фазана, 375 диви американски пуйки и 3 750 яребици.

Около засегнатия животновъден обект е определена 3-километрова предпазна зона, в която попадат следните населени места в област Пловдив: общ. Раковски – с. Стряма; общ. Марица – с. Калековец и с. Трилистник. В 10-километровата наблюдавана зона влизат: общ. Раковски – гр. Раковски и с. Момино село; общ. Марица-  с. Ясно поле, с. Динк, с. Крислово, с. Калековец, с. Труд, с. Желязно, с. Войводиново, с. Скутаре, с. Рогош, с. Маноле, с. Манолско Конаре; общ. Пловдив – гр. Пловдив.

С цел ограничаване на болестта и недопускане на неговото разпространение, ще се предприемат действия за умъртвяване по хуманен начин на заболелите и контактни птици в обекта.

Извършва се епизодично проучване и проследяване на движенията на домашни и други птици, продукти и странични животински продукти, добити от тях, фураж за птици, както и на транспортните средства, свързани с технологичния процес в обекта.

БАБХ напомня, че птичето месо и продукти, добити в обект, в който е установено огнище на Инфлуенца по птиците, не представляват опасност за човешкото здраве.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Meteo Balkans: Започнаха първите гръмотевични бури, очакват се пр...
Романтиката на Виена завладява Пловдив
Две донорски ситуации за 24 часа в УМБАЛ "Свети Георги" дадоха ша...
Пловдивският университет удостои с почетно звание професор от Исп...
Поставят стационарни камери на пет ключови места в Пловдив
Мъж пострада сериозно при пожар в Пловдив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).