ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Откриха учебната година в ПУ "Паисий Хилендарски"
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:51 / 30.09.2007Коментари (0)3226
Днес откриха учебната година на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" на специална церемония в Пловдивската филхармония. На нея бяха поканени всички първокурсници, преподаватели и служители в университета. Специални гости бяха депутатът от Захари Георгиев, Негово Високопреосвещенство Пловдивският Митрополит Николай, депутати и министри. По традиция на официалната церемония абсолвентите връчиха на първокурсниците символите на университета.

Скъпи първокурсници, искам да ви уверя, че не сте сбъркали в избора си, защото днес ставате членове на една от най-могъщите български образователни структури - вторият по големина и значимост в страната университет и най-големият за Южна България. Това заяви в академичното си слово ректорът на ПУ „Паисий Хилендарски" проф. Иван Куцаров, с което по традиция висшето училище откри за 47-и път учебната си година. Според него новите студенти не трябва да забравят, че Пловдивският университет е университет от класически тип, в който са представени четирите основни направления във висшето образование - хуманитарно, природно, обществено и техническо, разпределени в 9 факултета, 2 филиала и един колеж.

Знанията обаче не се придобиват само в аудиториите и семинарните зали, вие ще се учите и от „Историята" на Паисий Хилендарски и от Пловдив като град с вековна култура, обясни ректорът на университета.

Освен студенти и преподаватели на тържествената церемония днес в Концертна зала на пловдивската филхармония присъстваха още заместник-министърът на образованието и науката Екатерина Виткова, депутати, ректори на други висши училища, представители на местната власт и областната управа и митрополит Николай.

По традиция, под звуците на студентския химн, абсолвентите на Пловдивския университет връчиха на новия випуск символите на висшето училище - Паисиевата "История славянобългарская", знаме и ключ.

Вие сте щастливи, че имате за свой патрон Свети Паисий Хилендарски, каза пловдивският владика. Знайте, че вашите успехи ще се отразят на благоденствието на българския народ, благослови той присъстващите преподаватели и студенти.

Днес висшите училища в световен мащаб се превръщат в огнища на прогреса, разчитаме на Пловдивския университет, като производител на знания за цялата страна да изпълнява мисията си успешно, каза в приветственото си слово пък заместник-министърът на образованието Екатерина Виткова.

Поздравителен адрес изпрати и министърът на транспорта и съобщенията Петър Мутафчиев. Убеден съм, че всеки един от вас и всички вие заедно през тази академична учебна година ще докажете за пореден път, че няма невъзможни висоти за българската наука, казва в обръщението си към студентите и преподавателите министърът на транспорта.

 








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Февруари 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Реформи в БДЖ
Предаване "Цветовете на Пловдив"
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли кметът Костадин Димитров да поведе листата на ГЕРБ в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: