Откриват първия център в България за ментално здраве на децата

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
14:24 / 04.10.2007
1664
Първият център в България за ранна интердисциплинарна рехабилитация на детското развитие и ментално здраве открива утре Университетската болница „Свети Георги" в Пловдив. Той ще функционира към Детската клиника на УМБАЛ, където ще се лекуват деца до 4-годишна възраст, обясни началникът на новосъздаденото отделение доц. Евгени Генев. Според него екип от специалисти ще следи недоносени бебета и малки пациенти с нарушения в опорно-двигателния апарат или аутизъм.

Отделението е разположено на един етаж с 6 кабинета и специална зала с игрови материали за монтесори-терапия. Създадена и разработена от италианската лекарка Мария Монтесори в началото на ХХ век, тази педагогическа и терапевтична система има за цел да трупа сетивен опит в детето, който след това се преработва като полезна за него информация.

Ремонтът и оборудването на новия център са спонсорирани от две фондации, обясниха от ръководството на Университетската болница в Пловдив. Базираната в Мюнхен фондация „Проф. Теодор Хюлбрюге" е подпомогнала изграждането на отделението с 60 хил. лева, а „Действие - слънчев лъч" с управител д-р Йорданка Пискова е дарила два апарата на стойност 14 500 евро. Единият е лазерен офталмоскоп за подпомагане на ранното детско очно развитие, а другият - „Фишер-ЗОТ" за диагностициране на слухови нарушения.

Специално за откриването на уникалния център в Пловдив ще пристигне и проф. Теодор Хюлбрюге, президент на едноименната фондация и създател на мюнхенската школа за социална педиатрия. С изпълнителния директор на УМБАЛ „Свети Георги" доц. Илия Баташки той ще подпише меморандум за разбирателство и размяна на специалисти. Целта е отделението в Университетската клиника да се превърне в Център за интердисциплинарна ранна рехабилитация на детското развитие и ментално здраве на територията на Югоизточните Балкани.

 


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
След 18 месеца Пловдив ще има четирилентов скоростен път
Пловдивчанка: Жената бе прегърнала детето и крещеше на шофьора "Н...
Инцидентът в Пловдив: Част от детската количка е под автомобила
Електромобил блъсна неправилно пресичаща жена, бутаща количка с д...
Фирмата за смъртта на колоездача в шахтата: Имало е външна намеса...
Капацитет: Печалната истина е, че софиянци бяха повече от пловдив...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).