ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
ПУ "Паисий Хилендарски" организира международен семинар в Пловдив и Родопите
Автор: Вили Ташева 15:02 / 02.08.2024Коментари (0)1819
©
Пловдивският университет "Паисий Хилендарски“ организира за втори път Международен летен интердисциплинарен семинар на тема: "Културна карта на България – Родопите. Втора част“. Той е част от работната програма на пловдивския екип в Националната научна програма "Развитие и утвърждаване на българистиката в чужбина“, финансирана от Министеството на образованието и науката. Ръководител на проекта е проф. д.ф.н. Любка Липчева–Пранджева, а гл. ас. д-р Борислава Петкова е координатор, съобщиха организаторите на проявата.

Семинарът е ориентиран към студенти-българисти от чужбина, обединени от общата страст към изучаването на българския език, литература, история и култура. Тази година ще участват 16 студенти и докторанти от Австрия, Германия, Грузия, Ирландия, Полша, Словения, Сърбия, Украйна, Унгария и Япония. Програмата им е интензивна и изключително разнообразна, като включва както класически лекции, така и различни съвременни форми на обучение и комуникация. За лектори са поканени утвърдени учени филолози, историци и културолози от Пловдивския университет и специалисти от региона на Родопите, подчета доц. д-р Борян Янев, заместник-ректор на висшето училище с ресор "Международна дейност и връзки с обществеността“.

Маршрутът на пътуващия семинар до 10 август обхваща важните културни топоси на Пловдив и Родопите, като целта е групата да се запознае с културно-исторически обекти от регионално и национално значение. Предвидени са посещения на Асеновата крепост и на Бачковския манастир, в с. Смилян, с включен уоркшоп за приготвяне на масло и сирене в една от известните мандри в селото, на Агушевите конаци в с. Могилица, Дяволския мост и тракийския култов комплекс "Орлови скали“, живописния меандър на р. Арда, Перперикон и Татул, етнографския комплекс "Гърнатскине конаци“ в Момчилград, както и винарска изба "Ария Сатра“. Предвидено е и посещение на с. Лисиците, до което се достига по най-дългия въжен мост в България.

Всеки от участниците трябва да изпълни персонална визуална задача на тема: "България: поглед отвън“, в която да представи рефлексията си към различните елементи от културата на страната ни - азбука, архитектура, изкуство, занаяти, храна, облекло и др., казаха организаторите на семинара. И добавиха, че визуалните задания трябва да бъдат подготвени в рамките на семинара и да съдържат елементи от всички посетени места в Пловдив и Родопите. Така участниците не само да подобрят езиковите си компетенции и познания за историята и културата на България, но и ще съхранят топли спомени за хората и природата в страната ни.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Бюджет 2025
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
Пешеходният мост в Пловдив става общински
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли кметът Костадин Димитров да поведе листата на ГЕРБ в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: