ПУ "Паисий Хилендарски" отбеляза 50 години от основаването си

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (4)
15:59 / 04.11.2011
4262
Бивши и настоящи студенти от
ПУ "Паисий Хилендарски":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Искам да благодаря за усилията на университетската ви общност, положени през изминалите 50 години. Поколения просветители и учители, завършили Пловдивския университет, са поели към класните стаи, за да обучават българските деца.

С тези думи министърът на образованието проф. Сергей Игнатов се обърна днес към преподавателите от ПУ "Паисий Хилендарски" по време на церемонията за юбилея на висшето училище в Концертна зала на Пловдив. По-рано днес шествие от учени, гости и студенти във висшето училище преминаха Главната улица, за да присъстват на молебен в митрополитския храм "Св. Марина".

Пловдивският университет се утвърди и като научен център - тук възникнаха и се развиха редица научни школи, в които традицията се предава от учения на неговите ученици, допълни проф. Игнатов. Вашият пример и този на колегите от други висши училища в страната е основна причина в националната стратегия за научни изследвания университетите да бъдат поставени на първо място, каза още министърът.

ПУ "Паисий Хилендарски" навършва 50 години и успешно навлиза във възрастта на своята творческа зрелост. Не само за човек, но и за всяка обществена институция това е една изключително плодотворна възраст, в която натрупаните знания, умения и опит - жизнен, социален и професионален, започват да дават най-добрите и ползотворни резултати. Това каза в словото си към присъстващите на тържеството днес ректор на ПУ "Паисий Хилендарски" доц. д-р Запрян Козлуджов.

В продължения на половин век няколко поколения мъдри и мотивирани преподаватели и служители са работили сърцато и всеотдайно, за да може днес Пловдивският университет да е сред водещите научни, образователни и културни институции в страната. За 50 години той се утвърди като най-голямото висше училище в Южна България и трето по големина и значимост в национален мащаб, заяви доц. Козлуджов.

Българската университетска идея се ражда в Пловдив, когато градът е столица на Източна Румелия. Едва след 7-8 десетилетия се ражда първото висше училище у нас - СУ "Св. Климент Охридски", каза неговият ректор проф. Иван Илчев в поздравителното си слово по време на церемонията днес.

В знак на признателност за дългогодишния им принос към развитието на университета четирима предишни ректори на ПУ "Паисий Хилендарски" получиха почетни плакети и грамоти - проф. Павел Ангелов, Проф. Никола Балабанов, проф. Огнян Сапарев и проф. Иван Куцаров.

Настоящият ректор доц. Козлуджов получи от проф. Сергей Игнатов почетният знак на Министерството на образованието - като жест за отлична оценка на работата на Пловдивския университе и по случай юбилея.

Поздравителни адреси и подаръци за празника бяха поднесени от името на ректорите на голяма част от висшите училища в страната, всички пловдивски университети и образователни институции. На тържеството днес в Концертна зала присъстваха представители на посолствата на Полша, Чехия, Русия, Китай, на консулствата на Турция и Гърция, Занаятчийската камара в Кобленц, Национален университет за дистанционно обучение - Мадрид, както и преподаватели от висши училища в Европа.

Пловдивският университет се развива върху основите на създадения през юли 1961 г. Висш институт по природо-математически науки, учреден с Указ 264 от 1 юли 1961 г. на президиума на Народното събрание. Още същата година е осъществен прием по 4 специалности - химия, биология, физика и математика.

11 години по-късно с нов указ на Държавния съвет от 12 януари 1972 г. Висшият институт по природо-математически науки се преобразува в Пловдивски университет "Паисий Хилендарски". През следващата година той е първото българско висше училище, в което се разкриват филологически специалности. С този акт ПУ "Паисий Хилендарски" започва да оформя класическия си университетски облик.

През 1974 г. са разкрити педагогическите специалности, през 1992 г. - специалността "Право", икономическите - през 1994 г. Последният девети факултет - Философско-историческият, е основан през 2004 г. Към момента ПУ "Паисий Хилендарски" обучава студенти по четирите основни научни области: природни, хуманитарни, обществени и технически.

Едновременно с учебната дейност, университетът извършва многостранни научни изследвания като оборудва модерни съвременни лаборатории, потвърди ректорът доц. Козлуджов. През последните години в условията на непрекъснат финансов недостиг обновяването на апаратурата и информационната осигуреност става със спечелени проекти по различни европейски програми и структурните фондове. Увеличават се международните контакти на висшето училище със сродни образователни институции Европа, Америка и Азия.

Започнал дейността си през 1961 г. с един професор, 6 доценти, 22 асистенти и 464 студенти и една стара сграда, днес Пловдивският университет има над 600 преподаватели на основен трудов договор, от които 85 професори, 205 доценти, над 300 асистенти, близо 16 500 студенти, които се обучават в 9 факултета, 2 филиала и 1 колеж, отговарящи на всички държавни изисквания и разпоредби.

 

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (4)
Още новини от Новини от Пловдив:
Томи Бозвелиев е загиналият шофьор от жестоката катастрофа в Плов...
Мъж събори с ритник камера на КАТ в Пловдив
Три великолепни същества се родиха в Природонаучния музей
Производител от Пловдивско: Толкова лоша година като тази не е им...
В Пловдив избират новия шеф на БЛС
Районните кметства в Пловдив търсят служители, обявили са и какви...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).