ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
ПУ "Паисий Хилендарски" отбеляза 50 години от основаването си
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:59 / 04.11.2011Коментари (4)4266
Бивши и настоящи студенти от
ПУ "Паисий Хилендарски":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Искам да благодаря за усилията на университетската ви общност, положени през изминалите 50 години. Поколения просветители и учители, завършили Пловдивския университет, са поели към класните стаи, за да обучават българските деца.

С тези думи министърът на образованието проф. Сергей Игнатов се обърна днес към преподавателите от ПУ "Паисий Хилендарски" по време на церемонията за юбилея на висшето училище в Концертна зала на Пловдив. По-рано днес шествие от учени, гости и студенти във висшето училище преминаха Главната улица, за да присъстват на молебен в митрополитския храм "Св. Марина".

Пловдивският университет се утвърди и като научен център - тук възникнаха и се развиха редица научни школи, в които традицията се предава от учения на неговите ученици, допълни проф. Игнатов. Вашият пример и този на колегите от други висши училища в страната е основна причина в националната стратегия за научни изследвания университетите да бъдат поставени на първо място, каза още министърът.

ПУ "Паисий Хилендарски" навършва 50 години и успешно навлиза във възрастта на своята творческа зрелост. Не само за човек, но и за всяка обществена институция това е една изключително плодотворна възраст, в която натрупаните знания, умения и опит - жизнен, социален и професионален, започват да дават най-добрите и ползотворни резултати. Това каза в словото си към присъстващите на тържеството днес ректор на ПУ "Паисий Хилендарски" доц. д-р Запрян Козлуджов.

В продължения на половин век няколко поколения мъдри и мотивирани преподаватели и служители са работили сърцато и всеотдайно, за да може днес Пловдивският университет да е сред водещите научни, образователни и културни институции в страната. За 50 години той се утвърди като най-голямото висше училище в Южна България и трето по големина и значимост в национален мащаб, заяви доц. Козлуджов.

Българската университетска идея се ражда в Пловдив, когато градът е столица на Източна Румелия. Едва след 7-8 десетилетия се ражда първото висше училище у нас - СУ "Св. Климент Охридски", каза неговият ректор проф. Иван Илчев в поздравителното си слово по време на церемонията днес.

В знак на признателност за дългогодишния им принос към развитието на университета четирима предишни ректори на ПУ "Паисий Хилендарски" получиха почетни плакети и грамоти - проф. Павел Ангелов, Проф. Никола Балабанов, проф. Огнян Сапарев и проф. Иван Куцаров.

Настоящият ректор доц. Козлуджов получи от проф. Сергей Игнатов почетният знак на Министерството на образованието - като жест за отлична оценка на работата на Пловдивския университе и по случай юбилея.

Поздравителни адреси и подаръци за празника бяха поднесени от името на ректорите на голяма част от висшите училища в страната, всички пловдивски университети и образователни институции. На тържеството днес в Концертна зала присъстваха представители на посолствата на Полша, Чехия, Русия, Китай, на консулствата на Турция и Гърция, Занаятчийската камара в Кобленц, Национален университет за дистанционно обучение - Мадрид, както и преподаватели от висши училища в Европа.

Пловдивският университет се развива върху основите на създадения през юли 1961 г. Висш институт по природо-математически науки, учреден с Указ 264 от 1 юли 1961 г. на президиума на Народното събрание. Още същата година е осъществен прием по 4 специалности - химия, биология, физика и математика.

11 години по-късно с нов указ на Държавния съвет от 12 януари 1972 г. Висшият институт по природо-математически науки се преобразува в Пловдивски университет "Паисий Хилендарски". През следващата година той е първото българско висше училище, в което се разкриват филологически специалности. С този акт ПУ "Паисий Хилендарски" започва да оформя класическия си университетски облик.

През 1974 г. са разкрити педагогическите специалности, през 1992 г. - специалността "Право", икономическите - през 1994 г. Последният девети факултет - Философско-историческият, е основан през 2004 г. Към момента ПУ "Паисий Хилендарски" обучава студенти по четирите основни научни области: природни, хуманитарни, обществени и технически.

Едновременно с учебната дейност, университетът извършва многостранни научни изследвания като оборудва модерни съвременни лаборатории, потвърди ректорът доц. Козлуджов. През последните години в условията на непрекъснат финансов недостиг обновяването на апаратурата и информационната осигуреност става със спечелени проекти по различни европейски програми и структурните фондове. Увеличават се международните контакти на висшето училище със сродни образователни институции Европа, Америка и Азия.

Започнал дейността си през 1961 г. с един професор, 6 доценти, 22 асистенти и 464 студенти и една стара сграда, днес Пловдивският университет има над 600 преподаватели на основен трудов договор, от които 85 професори, 205 доценти, над 300 асистенти, близо 16 500 студенти, които се обучават в 9 факултета, 2 филиала и 1 колеж, отговарящи на всички държавни изисквания и разпоредби.

 








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
--щом има в Перник--редно е и в Пловдив---дано новият кмет обърне внимание и на ОБРАЗОВАНИЕТО не само да се самоиронизира със светски клюки.....
0
 
 
"По-рано днес шествие от учени, гости и студенти във висшето училище преминаха Главната улица, за да присъстват на молебен в митрополитския храм "Св. Марина". Колко е тъжно, че в този момент, в който учените и прогресивната младеж са в храма да празнуват те не забелязват(!!!) че същия този храм е напълно обезобразен. Като културен паметник храмът е унищожен с тапетите налепени своеволно и противозаконно от метрополита. Ако това са прогресивните, културни и учени хора на Пловдив, то картината е много плачевна. Вместо да направят протест срещу безобразието, което никой не спря , те не забелязват нищо или просто не реагират...
0
 
 
Честванията както винаги се провеждат в залата ОК на БКП. Оттогава тази зала не е осъвременявана. Все пак-честито за юбилея. Би трябвало г-н Козлуджов да направи един клуб Приятерли на Пловдивски университет за може бивши студнти като мен да са съпричастни с тази Алма Матер! Нека се помисили за откриване на архитектурен факултет-Пловдив има нужда от такива кадри!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Закриване на общините "Родопи" и "Марица"
Локо в Първа лига, сезон 2024/2025
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли кметът Костадин Димитров да поведе листата на ГЕРБ в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: