ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
ПУ чества 250-годишнината на "История славянобългарска"
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:12 / 17.10.2012Коментари (1)5378
©
Бивши и настоящи студенти от
ПУ "Паисий Хилендарски":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
"По стъпките на Паисий" се нарича пътуващият семинар, организиран от Филологическия факултет на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" от 22 до 27 октомври. Маршрутът на нетрадиционната научна среща започва от Пловдив и продължава последователно в Крагуевац, Нови Сад, манастира Ковил, Сремски Карловци, Нови Сад и Банско и приключва в Асеновград. Това разказаха днес по време на пресконференцията за събитието ректорът доц. д-р Запрян Козлуджов и деканът на Филологическия факултет доц. д-р Живко Иванов.

"Пътуващият семинар има за цел да отдаде почит към патрона на висшето училище - Паисий Хилендарски, като същевременно с това се присъедини към националното честване на 250-годишнината от написването на "История славянобългарска". Паисий е живял и работил във всяка от "точките" на маршрута и изминавайки го за по-малко от 7 дни, участниците в семинара ще се фокусират върху значими теми като мястото на Паисий в езиковите, културните и историческите процеси, подготвили Българското Възраждане", заяви доц. Иванов.

Дебатите ще се провеждат в неформална обстановка, в приятна атмосфера, на път и под формата на гостуване при партниращи академични и обществени институции. Академичният стереотип е разчупен, участниците са хабилитирани преподаватели, докторанти, студенти, ученици, медийни партньори на университета. Чрез наблюдения върху културната памет ще бъдат възкресени малко известни факти за места, книги, книжовници и духовни средища, свързани с Паисий Хилендарски, каза още доц. д-р Живко Иванов.

Той подчерта, че пътуващият семинар "По стъпките на Паисий" ще проследи маршрута Пловдив - Нови Сад - Сремски Карловци - Асеновград и обратно с екип от учени, докторанти, студенти и ученици. Те ще хвърлят светлина върху делото на Паисий и източниците на историята, ще се срещнат с учени от Сърбия и други български университети, ще дискутират мястото на историята в нашето съвремие, ще представят резултатите от анкета, проследяваща какво мисли съвременният човек за Паисий и неговата история.

"По стъпките на Паисий" предхожда централното събитие - Международната научна конференция "Паисиеви четения", организирана ежегодно от Филологическия факултет на ПУ "Паисий Хилендарски". Тази година тя ще се проведе на 2 и 3 ноември и ще бъде посветена на 250-годишнината от написването на "История славянобългарска". Участие са заявили 210 представители на 52 научни институции от 15 държави", съобщи ректорът на висшето училище доц. д-р Запрян Козлуджов.

Юбилеят е вписан в официален календар на Световната културна общност и се почита във всички страни членки на ЮНЕСКО. В България честването на всички прояви, свързани с тази годишнина, е под патронажа на Президентството. Под почетния патронаж на Вицепрезидента г-жа Маргарита Попова ще се проведе и конференцията "Паисиеви четения". Официалното откриване е на 2 ноември от 10:30 ч. в Аудитория 6 на Ректората, съобщи доц. д-р Живко Иванов.

Сред поредицата от инициативи, с които Филологическият факултет на Пловдивския университет отбелязва юбилея, е издаването на преписи на Паисиевата история. През настоящата година ще бъде отпечатан първият - т. нар. "Геров препис", който Националната библиотека вече е предоставила за издаване. През 2013 г. се предвижда да бъде отпечатана "Първа Харитонова преправка на "История славянобългарска" - ръкописна възрожденска книга, съставена през 1831 от монаха таксидиот Харитон Рилец в село Змеево, Старозагорско.

В рамките на "Паисиеви четения" ще се състои кръгла маса с международно участие на тема "Българската езикова политика в условията на глобализация и европейска интеграция", както и тържествено честване на юбилея на проф. д.ф.н. Иван Куцаров, един от основателите на филологическото образование в Пловдив и бивш ректор на Пловдивския университет. Ще бъде открита и скулптурната изложба "Словото на изкуството - изкуството на словото" на "Група 9" - арт формация, в чийто състав влизат девет художници: Иван Ушев, Маргарит Гьорчев, Георги Великов, Димитър Митев, Николай Симеонов, Стелиян Стелиянов, Митьо Митев, Павлин Йорданов и Евгений Григоров.

Изложбата се състои от 48 авторски графични постера с изображения на първобългарски епиграфски писмени паметници, старобългарски азбуки "кирилица" и "глаголица", съвременни кирилски шрифтове и sms-езика.


(c) ПОТВ







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Опитайте се да проследите добре дали наистина се е наричала "История славяна-българска" или е била "История българска"!!!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Велосипедист е открит мъртъв в необезопасена шахта
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
50-ото Народно събрание
Дублиращ отбор на ПФК Локомотив
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли кметът Костадин Димитров да поведе листата на ГЕРБ в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: