ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
ПУ към доцент Лео Капон: Не е колегиално
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:18 / 03.07.2024Коментари (0)6422
©
Отговор на Деканското ръководство на Педагогическия факултет при Пловдивския университет "Паисий Хилендарски“ във връзка с емоционален пост във Фейсбук на доц. Капон

По повод емоционалното изказване на доц. Лео Капон, свързано с отговорността на изявения театрал и педагог по отношение на бъдещите му ангажименти със специалност "Актьорство за драматичен театър“ в Пловдивския университет и последвалите го публикации в медиите, Деканското ръководство на Педагогическия факултет би искало да изясним някои факти и да отговори на изразените твърдения. 

Специалността "Актьорство за драматичен театър“ в Пловдивския университет винаги е разчитала на именити и талантливи режисьори, които са били гарант за високото качество на обучението. Сред тях през последните години са забележителни имена като доц. Иван Налбантов, Стефан Москов, проф. д-р Александър Илиев и доц. Лео Капон. Тези професионалисти са оставили трайна следа в развитието на специалността и са вдъхновили множество студенти по пътя им към сцената. 

Днес специалността продължава да разчита на талантливи и опитни режисьори като доц. д-р Валерий Пърликов и доц. д-р Петър Одажиев, които активно участват в обучението на бъдещите актьори. Те допринасят за създаването на динамична и иновативна учебна среда, която стимулира творческото развитие на студентите. Работата им със студентите се отличава с интердисциплинарност и съответства на доказаната им професионална квалификация както в спецификата на драматичния театър, така и в областите на екранните изкуства и музикалния театър. 

Доц. д-р Валерий Пърликов е театрален режисьор и сценограф с над 40 постановки зад гърба си в репертоарен театър и независими продукции. Завършил е НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов“ и е създал ФОНДАЦИЯ КЕРИГМА за развитието и популяризирането на театралната си конвенция "Театър-метаезик“. Носител на награди за режисура от национални форуми по изкуствата, с множество участия в програмите на  национални и международни театрални фестивали. Преподавал е в Театрален колеж "Любен Гройс“ и НБУ, а сега е част от екипа на специалност "Актьорско майсторство за драматичен театър“ в Педагогическия факултет на ПУ "Паисий Хилендарски“. Работата му е изцяло обвързана със съвременните форми на театър, има подчертано изследователски характер и съвместява активни практически занимания със задълбочени теоретични изследвания. За пръв път работи с възпитаници на специалност "Актьорско майсторство за драматичен театър“ на ПУ при реализацията на акция "КУЦУЛАН ИЛИ ВЪЛЧА БОГОРОДИЦА“  (текст на Константин Илиев) в Драматично-куклен театър "Васил Друмев“ – гр. Шумен, 2018 г., определена от театралната критика като "визуално предизвикателство“ (доц. д-р В. Пърликов е режисьор, автор на игровата среда и VJ на акцията). Наред с публикациите си в специализирани издания за научни изследвания поддържа монографичната серия "VIA NEGATIVA“, чиито последен свитък е достъпен онлайн от миналия месец. 

Доц. д-р Петър Одажиев е театрален и филмов режисьор и преподавател с дългогодишен опит, завършил НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов“, защитил докторска дисертация по киноизкуство в БАН. Специализирал е в Колумбийския университет, Ню Йорк и Щатския университет на Ню Йорк. Автор е на множество награждавани проекти, като филмът му "Отвъд границата“ бе включен сред десетте най-добри филма от Източна Европа за 2010 г. от Hollywood Reporter. Режисьор на хитови представления като "Семейство Адамс“, което продължава да събира многохилядна публика. Наскоро излезе премиерата на неговата постановка на мюзикъла "FAME“ – международна хит сензация, проследяваща живота на младите артисти от известен нюйоркски колеж за сценични изкуства, в който участваха студенти от първи курс на специалността "Актьорство за драматичен театър“. През октомври предстои премиерата на "ТРАНСГРЕСИЯ. МЕТАФОРИ НА СЪЗНАНИЕТО“ – драматично представление "в режим на колективно въплъщение на вещественото съзнание“. Спектакълът е по авторски текстове на Одажиев и е продукция на творческото ателие "АРТЕ“, за създаване и представяне на експериментални, новаторски  сценични форми. Предстоят снимките на неговия нов филм "Къщата на кучето“ – разказ за сбъднатата мечта на български емигрант в САЩ.

Всички щатни, хонорувани и гост-преподаватели на пенсионна възраст като доц. Лео Капон в Пловдивския университет работят при едни и същи условия, които са регламентирани. Никой от утвърдените настоящи и бивши преподаватели не е обявявал условията за работа или заплащането в университета като унизителни. Тези условия са създадени с цел да осигурят оптимална среда за работа и творчество, както и за предаване на знания и умения на студентите. 

Кадровата политика на Педагогическия факултет при Пловдивския университет се определя съобразно стандарти, наложени от "Закона за висшето образование“, "Закона за развитие на академичния състав“, Правилника за приложението му и други нормативни документи, определящи акредитацията на висшите учебни заведения в съответното професионално направление. Тези стандарти гарантират, че всички назначения и условия на труд са справедливи и съобразени с високите изисквания на академичната и професионална общност. 

Инициативите по кандидатстудентската кампания на доц. Капон до този момент са изключително добросъвестно и пълноценно осъществени и съобразени със стратегията на екипа на "Актьорство за драматичен театър“ за по-нататъшно развитие на специалността. 

Едновременно с това обаче не намираме една емоционална реакция като тази на доц. Капон за колегиална по отношение на специалността и екипа, ангажиран с нея. Настъпването на пенсионна възраст е естествен етап от живота и привилегия и не отменя факта, че дълги години Педагогическият факултет на Пловдивския университет е бил гостоприемен творчески и научен дом за доц. Лео Капон, а също така и до ден-днешен и за неговата съпруга д-р Зоя Капон, която работи като главен асистент по Актьорство за драматичен театър. Пловдивският университет продължава да бъде място, където творчеството и науката се срещат и където се формират нови поколения талантливи артисти. 

Всички колеги в Пловдивския университет сме ангажирани да поддържаме високи стандарти на обучение и да развиваме творческия потенциал на студентите. Разчитаме на опита и професионализма на нашите преподаватели и сме уверени, че ще продължим да предоставяме качествено образование и в бъдеще. Надяваме се, че тези разяснения ще допринесат за по-добро разбиране на ситуацията и ще отговорят на изразените притеснения. 

Искрено се надяваме, че младите ни кандидат-студенти свободно и отговорно ще вземат решения за своето професионално развитие в една институция като Пловдивския университет, гарантираща професионално и академично ниво.


Още по темата: общо новини по темата: 2
03.07.2024 »
01.07.2024 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
50-ото Народно събрание
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: