ПУ организира Втора национална студентска сесия по физика

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
11:06 / 16.11.2012
847
Бивши и настоящи студенти от
ПУ "Паисий Хилендарски":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Втора национална студентска научна сесия по физика и инженерни науки организира от днес до 18 ноември Пловдивският университет "Паисий Хилендарски". Инициативата и тази година е на Факултета по физика и инженерни науки и Студентския съвет на висшето училище, съобщи зам.-ректорът проф. Невена Милева.

Сесията ще се проведе в Конферентната зала на новооткрития комплекс на университета, в Сграда "А" на Ректората. В рамките на 3 дни ще бъдат направени 16 презентации на научни трудове и изследвания на бакалаври, магистри и докторанти по физика от ПУ "Паисий Хилендарски", Софийския университет "Св. Климент Охридски", Русенския университет "Ангел Кънчев" и Химико-технологичния и металургичен университет. Предвидена е и постерна сесия, в която ще се включат четирима млади учени от изброените висши училища.

9 фирми, чиято дейност е свързани с физика и инженерни технологии, също ще участват във второто издание на студентския форум. Те ще демонстрират детайли и технологични продукти, изработени, внесени или създадени от тях. Ще бъдат представени и стажантските програми на Alkatel-Lucens, в които могат да се включат студентите от Факултета по физика и инженерни науки на Пловдивския университет. Част от управителите и служителите на компаниите участнички са бивши и настоящи възпитаници на ПУ "Паисий Хилендарски".

Този вид среща между бизнеса и висшето образование е изключително полезна. Фирмите представят дейността и изискванията за квалификацията на служителите си, потвърди проф. Милева. Тя припомни, че Физическият факултет от няколко години обучава кадри за бизнеса и осигурява стажантски програми за своите възпитаници.

Физиците в ПУ "Паисий Хилендарски" са единствените засега, обучавани по системата DIPSEIL и M-learning (mobile-learning). На базата на европейската система за натрупване и трансфер на образователни кредити те могат да избират 20% от дисциплините, които ще изучават. Факултетът разполага със собствен кариерен център и предлага редица стажантски програми на своите възпитаници - в компании като Libbher, Alkatel-Lucens, DC Corporation.

Няколко месеца преди сесията студентите по физика на Пловдивския университет са преминали специализирано обучение как се пише научна статия, как се подготвя и защитава дипломна работа, обясниха преподаватели от Физическия факултет. Тези умения ще им помогнат във всяка от областите, в които решат да се реализират с придобитите знания - физика, електроника, комуникации, лазерни технологии, ядренофизични методи, производство на полимерни материали и др.

По време на научната сесия ще се състои и фотоизложба "Физиката около нас" с фотографии на студенти от ПУ "Паисий Хилендарски" и ХТМУ. Те са заснели физични явления, наблюдавани сред природата и в ежедневния ни живот. Най-добрите фотографии ще бъдат наградени в последния ден на сесията, 18 ноември. Тогава ще бъдат раздадени и призовете в категориите "Най-добра презентация"и "Най-добър постер".


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
С множество събития в Пловдив бе почетена 116-та годишнина от обя...
Тримата задържани с америций не знаели, че е радиоктивен, а само,...
В къща в Пловдив откриха още една плочка, източник на йонизиращо ...
В Пловдив направиха възстановка на събитията от 1908 г.
Пловдив отбелязва 116 години от обявяването на Независимостта на ...
Читател: Кой пуска това? Пречи на съня и е отровно!


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).