ПУ организира конференция за 70-годишнината от спасяването на българските евреи

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (5)
11:04 / 11.02.2013
1930
Бивши и настоящи студенти от
ПУ "Паисий Хилендарски":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Конференция по случай 70-годишнината от спасяването на българските евреи организира на 8 март философско-историческият факултет на ПУ "Паисий Хилендарски". Това съобщи деканът на факултета доц. д-р Мария Шнитер.

Мястото на провеждане е сградата на Общински съвет Пловдив, с чието съдействие се осъществява еднодневният форум. Научните трудове и дискусии са посветени на темата "Исторически и богословски корени на антисемитизма". Всички поканени лектори са авторитетни учени и изследователи от страната и чужбина, обясни доц. Шнитер. Конференцията ще бъде открита от ректора на Пловдивския университет проф. д-р Запрян Козлуджов.

Д-р Андерш Гердмар, теолог и доцент по Новозаветно тълкуване, ще запознае аудиторията с богословските корени на антисемитизма от ранното християнство, през Просвещението до Холокоста. Известният писател и специалист по проблемите на градската култура на Балканите Йордан Велчев ще говори на тема "Евреите на Балканите ХІV - ХVІІ век". Д-р Албена Танева, преподавател по публична администрация в Софийския университет и водещ специалист в изследванията на Холокоста и спасението на евреите в България, ще въведе присъстващите в темата "Ролята на духовните водачи във формирането на нагласи".

За съвременните тенденции в отношението към евреите в Европа ще говори Андрей Аврамов - международно признат общественик, канен на редица публични и академични форуми, и говорил в Европейския Парламент върху теми, свързани с антисемитизма и спасяването на българските евреи. Преподавателят в Пловдивския университет доц. д-р Валентин Петрусенко ще запознае аудиторията с темата "Размисли за антисемитизма и толерантността по българските земи, рефлектиращи за събитията от март 1943 г."

Като гости на събитието са поканени Негово превъзходителство Шаул Камиса Раз, посланик на Израел, Пловдивският митрополит Николай, кметът Иван Тотев, председателят на Общинския съвет арх. Илко Николов, зам.-кметът по дейност "Култура, образование, туризъм, иновации, развитие и европейски политики" Стефан Стоянов, представители на общността на евреите в Пловдив, интелектуалци и общественици, преподаватели и студенти.

В програмата на конференцията са включени още дискусия по споменатите теми, разглеждане на постерни табла и представяне на кратък документален филм, създаден по повод годишнината. Филмът може да се гледа на началната страница на сайта, посветен на конференцията: http://bg70.uni-plovdiv.net

Спасението на българските евреи през Втората световна война е събитие, което от десетилетия привлича вниманието на обществото, а през последните няколко години стана повод за интензивен обществен дебат. Верен на традициите си, Философско-историческият факултет е съпричастен с отбелязването на събития от такава историческа значимост, които допринасят за съхраняване на националното достойнство на българите, каза доц. Шнитер.


Виж коментарите (5)
Още новини от Новини от Пловдив:
Пловдив отбелязва 116 години от обявяването на Независимостта на ...
Сигнал: Абсолютно безобразие, вече имаме и инцидент тук!
Изнасят данни за развитието на пазара на жилищни имоти в Пловдив
БМВ излетя от кръстовище в Пловдив - няма ни шофьор, ни номера
Днес спират движението по част от пловдивски булевард
Пловдив чества Независимостта на България


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).