ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
ПУ организира конференция за 70-годишнината от спасяването на българските евреи
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:04 / 11.02.2013Коментари (5)1930
© Plovdiv24.bg
Бивши и настоящи студенти от
ПУ "Паисий Хилендарски":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Конференция по случай 70-годишнината от спасяването на българските евреи организира на 8 март философско-историческият факултет на ПУ "Паисий Хилендарски". Това съобщи деканът на факултета доц. д-р Мария Шнитер.

Мястото на провеждане е сградата на Общински съвет Пловдив, с чието съдействие се осъществява еднодневният форум. Научните трудове и дискусии са посветени на темата "Исторически и богословски корени на антисемитизма". Всички поканени лектори са авторитетни учени и изследователи от страната и чужбина, обясни доц. Шнитер. Конференцията ще бъде открита от ректора на Пловдивския университет проф. д-р Запрян Козлуджов.

Д-р Андерш Гердмар, теолог и доцент по Новозаветно тълкуване, ще запознае аудиторията с богословските корени на антисемитизма от ранното християнство, през Просвещението до Холокоста. Известният писател и специалист по проблемите на градската култура на Балканите Йордан Велчев ще говори на тема "Евреите на Балканите ХІV - ХVІІ век". Д-р Албена Танева, преподавател по публична администрация в Софийския университет и водещ специалист в изследванията на Холокоста и спасението на евреите в България, ще въведе присъстващите в темата "Ролята на духовните водачи във формирането на нагласи".

За съвременните тенденции в отношението към евреите в Европа ще говори Андрей Аврамов - международно признат общественик, канен на редица публични и академични форуми, и говорил в Европейския Парламент върху теми, свързани с антисемитизма и спасяването на българските евреи. Преподавателят в Пловдивския университет доц. д-р Валентин Петрусенко ще запознае аудиторията с темата "Размисли за антисемитизма и толерантността по българските земи, рефлектиращи за събитията от март 1943 г."

Като гости на събитието са поканени Негово превъзходителство Шаул Камиса Раз, посланик на Израел, Пловдивският митрополит Николай, кметът Иван Тотев, председателят на Общинския съвет арх. Илко Николов, зам.-кметът по дейност "Култура, образование, туризъм, иновации, развитие и европейски политики" Стефан Стоянов, представители на общността на евреите в Пловдив, интелектуалци и общественици, преподаватели и студенти.

В програмата на конференцията са включени още дискусия по споменатите теми, разглеждане на постерни табла и представяне на кратък документален филм, създаден по повод годишнината. Филмът може да се гледа на началната страница на сайта, посветен на конференцията: http://bg70.uni-plovdiv.net

Спасението на българските евреи през Втората световна война е събитие, което от десетилетия привлича вниманието на обществото, а през последните няколко години стана повод за интензивен обществен дебат. Верен на традициите си, Философско-историческият факултет е съпричастен с отбелязването на събития от такава историческа значимост, които допринасят за съхраняване на националното достойнство на българите, каза доц. Шнитер.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 18.02.2013 г.
0
 
 
Аре стига с тия евреи. Поляците не пострадаха ли и те подобаващо по време на ВСВ?! Ама като се рекли евреи, та евреи. Що не си гледат работата в Исраел и да не се бъркат в чуждите. На всички ни е ясно, че сме спалили нянква част от евреите, ама престанете да го дъвчите вече, че става банално.
Aнонимен
на 15.02.2013 г.
0
 
 
Евреите можеха да имат Уганда, Мадагаскар и други места за установяване на еврейско Отечество, но те не искат нищо друго освен Палестина. Не защото водата на Мъртво море, като се изпари, ще произведе пет трилиона долара от металоиди и метали на прах; не защото под земята на Палестина има петрол двадесет пъти повече, отколкото резервите на двете Америки заедно, а защото Палестина е кръстопътя между Европа, Азия и Африка. Защото Палестина е истинският център на изградената световна политическа система и стратегически център за световен контрол. Наум Голдман, президент на World Jewish Congress
Aнонимен
на 15.02.2013 г.
0
 
 
ТАЙНИТЕ ПРОТОКОЛИ Никола М. Николов
Aнонимен
на 15.02.2013 г.
0
 
 
От много години , и особено през и след Втората световна война, думата антисемитизъм умишлено бе наложена в речника на почти всички езици. Това е дума, която напоследък американци и англичани се стремят да елиминират от английския език. Думата антисемитизъм служи само на една основна цел - да опетни и изцапа някого. Когато т.нар. евреи почувстват, че някой иска и може да се противопостави на някакво тяхно намерение, те се опитват да го дискредитират, като му прикачат прозвището антисемит. Така се получи и по отношение намен в България. Невежи евреи и професор-историк заклеймиха книгата110 ми "Световната конспирация " като антисемитска и ме атакуваха с няколко нескопосани статии. Настоящата книга доказва, че не съм антисемит, защото т.нар. евреи не са семити, и още защото аз съчувствам на изстрадалите и потиснати народи като палестинци, кюрди и други, които именно саотистинскитеостанали на земята семити.
Aнонимен
на 15.02.2013 г.
0
 
 
Ционизмът в Израел провежда политика на геноцид, на унищожаване на един семитски народ, какъвто е палес- тинският. Според Центъра за арабски науки в Ерусалим от 9 декември 1987 г. (началото на " Интифада ") до 30 юни 1991 г. израелската полиция и военни са убили 956 палестинци, от които 247 са деца на възраст под 16 години. Вината им е била само, че са хвърляли камъни срещу тях. Много от тези деца са прострелвани в гърба, докато са бягали. През същия период от време са били ранени 113 500 (почти 1/10) от арабското население, живеещо на окупираната от Израел територия
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Август 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Световна черна хроника
Бойни спортове
Локо в Първа лига, сезон 2024/2025
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли кметът Костадин Димитров да поведе листата на ГЕРБ в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: