ПУ организира семинар съвместно с Университета във Флоренция

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
07:00 / 09.11.2013
1713
Бивши и настоящи студенти от
ПУ "Паисий Хилендарски":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Семинар, посветен на Международната година на статистиката - 2013 г., организира днес Факултетът по икономически и социални науки на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" съвместно с Факултета по статистика и информатика на Университета във Флоренция. Темата на семинара е "Нови перспективи в преподаването на статистика в областта на икономическите и социалните науки". Той се провежда в рамките на проект "Съвременни изследователски методи и технологии в икономическите и социалните науки", реализиран по линията на Фонд "Научни изследвания" в ПУ "Паисий Хилендарски".

В събитието ще се включат икономисти, статистици, социолози, математици и информатици от висши училища и институти в страната и чужбина. Това съобщи доц. д-р Анна Велева, ръководител на Катедра "Финанси" във ФИСН на ПУ "Паисий Хилендарски". В програмата са предвидени 5 научни сесии, като 4 от тях ще се проведат в първата половина от деня. Тогава ще бъдат представени и дискутирани темите "Опознаване на икономическите и социалните факти чрез статистически данни", "Конструиране на комплексни показатели", "Измерване на промени в социално-икономическите явления и процеси" и "Научното значение на статистическите прогнози".

Сред докладчиците ще бъдат проф. Филомена Маджино от Университета във Флоренция, Италия и проф. Джон Ансън от Университета "Бен Гурион" в Негев, Израел. От българска страна лектори ще бъдат проф. Елка Тодорова от УНСС, доц. д.м.н. Леда Минкова от СУ "Св. Климент Охридски", хон. ас. Василка Събева от Университета по хранителни технологии, Пловдив. Доц. д-р Галина Илиева, гл. ас. д-р Таня Янкова и хон. ас. Станислава Клисарова от ПУ "Паисий Хилендарски" ще представят информационните технологии в съвременното обучение на финансови специалисти.

Втората част на семинара е посветена на обучението по статистика. Доклади по темата ще изнесат проф. д.с.н. Марта Сугарева от Катедра "Маркетинг и международни икономически отношения" във ФИСН на ПУ "Паисий Хилендарски", доц. д-р Емилия Ранчева от Аграрния университет, доц. д-р Мариян Илиев от Технически университет - София, ас. Мария Добрева и хон. ас. Василка Събева от УХТ - Пловдив, доц. д-р Максим Молхов от Института за изследване на обществата и знанието към БАН. Софтуерна програма в помощ на обучението по статистика ще представи гл. ас. д-р Таня Янкова от ПУ "Паисий Хилендарски".

Финалът на събитието ще бъде даден от 16:00 часа с представяне на монографията "Съвкупностният подход в статистиката" с автор доц. д-р Анна Велева. 


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Гъст черен дим в Пловдив, два екипа на пожарната са на място
Масово глобяват пловдивчани
Нова придобивка за близо 120 000 лева за район "Тракия"
Битката на Денис срещу коварното заболяване продължава, даряват о...
Пловдив се включва в "Общата молитва за мир"
Днес затварят за движение булевард в Пловдив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).