ПУ представя книгата "Конституционно право“ на проф. д-р Емилия Друмева

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
06:50 / 20.12.2013
1042
Бивши и настоящи студенти от
ПУ "Паисий Хилендарски":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Пловдивският университет "Паисий Хилендарски" ще представи днес четвъртото допълнено и преработено издание на книгата "Конституционно право" на проф. д-р Емилия Друмева. Авторката е преподавател в Юридическия факултет на висшето училище още от самото основаване на факултета през 1991/92 г.

Тя е била конституционен съдия (2003 - 2012 г.), дългогодишен директор на Правната дирекция на Народното събрание в периода на най-усиленото законотворчество на прехода (1990-2003 г.). Проф. Друмева е представител на България в структури на Съвета на Европа.

Новото издание продължава представянето на българското конституционно право, както и основни черти на конституционализма по света. Предишното издание, допечатвано и изчерпано, е от 2008 г. Оттогава в страната се проведоха парламентарни избори - редовни и предсрочни, президентски и местни, както и избори за европейски депутати; изборното право получи кодификация, натрупа практика, но и нерешени проблеми. Състоя се и първият национален референдум, проведен въз основа на нов закон за пряката демокрация, въвел нова форма на допитване до народа, характерна за европейското пространство - гражданската инициатива. С тази равносметка започва предговорът към книгата на проф. Друмева.

Има новости и в съдебната власт, една от които е появата на нов "стълб" в структурата на съдебната система - специализираните наказателни съдилища и прокуратури, на които е отделено полагащо се място в книгата. Отделено е внимание и на присъщата за държава - членка на Европейския съюз, правна фигура на преюдициалното запитване и нейните конституционни аспекти.

В книгата е поставен силен акцент върху недостатъчното според авторката знание, уважение и защита за правата и свободите на хората, дефицита на пътища и механизми, по които правата да се отстояват както срещу неканена намеса на държавата в личната сфера, така и за реално право на труд, на социално и на здравно осигуряване, на чиста околна среда - права, за чието осъществяване държавата трябва да се ангажира и допринася. В ІV-тото издание е засилено вниманието към конституционно защитеното съдържание на отделните права и свободи, вкл. допустимите пробиви и ограничения, с което последният 17-и раздел на книгата предметно е значително разширен.

Проблемите, регулирани от конституционното право, поставят задачи на държавата, на обществото, но и на всеки един от нас. А задача на книгата е да направи отговорите за тяхното решаване по-ясни, завършва проф. Друмева предговора към книгата.

Книгата "Конституционно право" на проф. д-р Емилия Друмева и ще бъде представена на 20 декември , утре, от 12:00 ч. в Заседателната зала на Ректората на ПУ "Паисий Хилендарски". Представянето ще направи директорът на Института по правни науки към БАН проф. д-р Цветана Каменова.


Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Пловдив:
Гъст черен дим в Пловдив, два екипа на пожарната са на място
Масово глобяват пловдивчани
Нова придобивка за близо 120 000 лева за район "Тракия"
Битката на Денис срещу коварното заболяване продължава, даряват о...
Пловдив се включва в "Общата молитва за мир"
Днес затварят за движение булевард в Пловдив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).