ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
ПУ присъжда почетно звание на професор по византология
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:10 / 06.12.2013Коментари (0)2069
© Plovdiv24.bg
Бивши и настоящи студенти от
ПУ "Паисий Хилендарски":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
На официална церемония на 9 декември, понеделник, Пловдивският университет "Паисий Хилендарски" ще присъди почетното звание "Доктор хонорис кауза" на изтъкнатия експерт по българска византология проф. д-р Василка Тъпкова-Заимова. Това съобщи доц. д-р Илка Петкова от Катедра "История и археология" към висшето училище.

Предложението за почетното отличие е направено заради приноса на проф. Тъпкова в областта на византологията и нейното преподаване в Пловдивския университет, обясни доц. Петкова. Решението за присъждане на "Доктор хонорис кауза" е взето на Академичен съвет на ПУ "Паисий Хилендарски" на 20 май 2013 г.

Проф. д-р Василка Кирилова Тъпкова-Заимова е една от водещите фигури в българската византология. Нейното уникално научно творчество включва около 500 заглавия с широк тематичен и хронологичен обхват - от ІІ до ХV век. Задълбочените й приносни изследвания се радват на заслужено признание не само у нас, но и в чужбина. Израз на това признание е издаването на колекция от подбрани нейни статии на чужди езици в Лондон през 1979 г. от специализираното издателство за византоложко-славистична литература "Variorum reprint". Това е изключителна чест не само за самата нея, но и за българската византология.

Тези безспорни успехи са обусловени от солидната й езикова и научна подготовка. Родена на 7 август 1924 година в София, тя е насърчена от своето бащино семейство - родолюбиви учители, преместили се от Солун през 1913 г, да завърши френски колеж, а в последствие и класическа филология в Софийски университет "Св. Климент Охридски", като така следва примера на баща си.

Веднага след дипломирането й е привлечена в института по Българска история като сътрудник по превеждането и издаването на гръцки и латински извори за българската история. Така тя навлиза в средновековната тематика - българска, византийска, балканска, за да й посвети дълги години на любов и професионални усилия, които заслужено я довеждат до званието професор по византология през 1973 г.

Решаващо значение в нейната научна кариера има 1964 година, когато проф. Тъпкова свърза съдбата си с новооснования Инситут по Балканистика. Тук тя в последствие създава една превъзходна секция "Балканските народи и Византия", продължавайки и довършвайки по блестящ начин, направеното от проф. Веселин Бешевлиев. Неоценима е й нейната роля за редактирането и издаването на списание "Etudes balcaniques" и поредицата "Studia balcanica", които представят института пред международната научна общност.

Междувременно проф. д-р Василка Кирилова Тъпкова-Заимова се изявява и като преподавател в редица висши учебни заведения - СУ "Св. Климент Охридски", Национална художествена академия, НБУ, ЮЗУ "Неофит Рилски", ВТУ "Св. св. Кирил и Методий". Дълги години тя неуморно и всеотдайно чете лекции в Пловдивски университет "Паисий Хилендарски" и неговите филиали в градовете Кърджали и Смолян.

Тя е желан лектор и в редица престижни университети и научни центрове в Европа и Америка и по-конкретно в Кембридж, Париж (Сорбоната), Берлин, Хамбург, Атина, Солун, Вашингтон.

Навсякъде, където преподава проф. д-р Василка Тъпкова-Заимова, остава ярък спомен за висока научна ерудиция, човечност и етичност сред колеги и студенти, а също така и сред многобройните дипломанти и докторанти.

Професионалният авторитет и личностни качества на проф. Василка Тъпкова-Заимова предопределят и нейните високоотговорни организационни ангажименти от национален и международен характер. Дълги години тя е секретар на Националния комитет на византинистите в България, негов подпредседател, а от 2004 г. - почетен председател на Асоциацията на византинистите и медиевистите в България.

Също така, тя е почетен председател и на Съюза на учените в България. От 1979 г. проф. д-р Василка Тъпкова-Заимова е секретар, а впоследствие и заместник-президент на Международната асоциация за проучване на Югоизточна Европа и до днес. Тя е почетен доктор на Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий", на Университета в Букурещ, както и на два от институтите на Румънската академия на науките - Румънския институт за история и Румънския институт за Югоизточна Европа.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Ружа Игнатова попадна под ударите на прокуратурата
Избори в САЩ
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Борба за влияние в Близкия Изток
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли кметът Костадин Димитров да поведе листата на ГЕРБ в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: