ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
ПУ стартира нова магистърска програма през февруари
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:14 / 30.01.2013Коментари (1)2800
© Plovdiv24.bg
Бивши и настоящи студенти от
ПУ "Паисий Хилендарски":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Нова магистърска програма "Социоанализа и междучовешки отношения (теория, емпирия, клинични практики)" открива през февруари, по време на летния семестър на настоящата учебна година ПУ "Паисий Хилендарски". Специалността ще бъде само в редовна форма на обучение и ще се администрира от Катедра "Социология и науки за човека" към Философско-исторически факултет, съобщи ръководителят на магистратурата доц. д-р Светлана Събева.

"Новата програма ни беше предложена от самите бакалаври по социология, след като се запознаха с учебния план на бакалавърската степен по "Социология и науки за човека", каза доц. Събева. Екипът на катедрата е добавил към предложението на студентите и засиления акцент върху клиничните практики. 

Досегашната бакалавърска програма по социология не даваше за тях нито професионалните шансове, нито интелектуалните предизвикателства, които предлагат психоанализата и социоанализата - като форма на клинична социология. Затова сме им дълбоко благодарни, че ни подканиха да започнем тази програма доста преди 2017 г., както беше замислено, допълни доц. Събева.

Новата магистърска програма е насочена към всички бакалаври от направления "Социология, антропология и науки за културата" и "Философия" - те ще следват 3 семестъра. С един семестър повече ще се обучават бакалаврите от всички други области на висшето образование, които се интересуват от теорията, емпирията и клиничните практики на социоанализата. Професиналната квалификация на всички е "Клиничен социолог - социоаналитик".

Специалността "Социоанализа и междучовешки отношения (теория, емпирия, клинични практики)" е обърната с лице към бъдещето и към прагматичните проблеми, които то поставя пред нас. От 90-те години на миналия век ние живеем в общество на неизчислими рискове и дълбока криза на социалната държава. Човекът и човешките отношения са връхлетени от съвсем неочаквани предизвикателства, съвсем нови "социални страдания" и форми на лична несигурност, каза доц. Събева.

Тя обясни, че в това число влизат както всекидневните психопатологии на "излишните за обществото" и социалните страдания на т. нар. "прекариат". Минава се през травматичните проблеми на "асистираната смърт", "самотата на дълбоката старост" и "децата в риск", за да се стигне до проблеми като щекотливото проблематизиране на новите междупоколенчески кризи и амбивалентната полова идентичност, конфронтираща ни например с еднополовите бракове.

Тези проблеми няма как да не бъдат предизвикателства и пред социологията и хуманитарните науки. Както и пред терапевтичните практики, които все повече се нуждаят от една обновена социология, която е в състояние да бъде и наука за човека в неговата конкретна ситуация - едновременно като свободен за екзистенциални възможности и като вписан в социалните редове. Така се очертава полето на клиничната социология, в което социоанализата влиза в критически диалог с дисциплини и аналитични техники на психоанализата и психиатрията, за да осъществи пренос на научните знания в практиката на междучовешките отношения.

Оттук идват и лекционните курсове, които сме избрали за магистърската програма: от теоретичните уводи в социоанализата, психоанализата и психопатологията - с техните методи, до по-емпирично ориентираните - като "Социология на социалното страдание", "Социоанализа на дара и отмъщението", "Социоанализа на личността"; и оттук вече до клиничните практики - като "Социоанализа и психиатрия", "Психопатология на всекидневния живот", "Възрастова социоанализа" или "Наследяване, самонаследяване и биографични траектории". Всъщност логиката на това преминаване е заложена още в самото име на магистърската програма, коментира доц. Събева.

Магистърската програма "Социоанализа и междучовешки отнощения (теория, емпирия, клинични практики)" разчита на най-добрите лектори по тези проблеми - както от катедра "Социология и науки за човека" и от Института за критически социални изследвания към Пловдивския университет (заедно с нашите софийски колеги), така и на учени от Западна Европа, сътрудничещи с Института.

Заедно с това екипът от преподаватели разчита и на усилията на самите студенти да се научат да мислят - и теоретично, и емпирично - това връхлетяло ни бъдеще, както и да бъдат клинични социолози - социоаналитици, справящи се прагматично с неговите предизвикателства. Затова дидактически в новата магистратура е заложено не само на обучение, гъвкаво балансиращо между социологията и хуманитарните науки на XXI век, но и на възпитание в една нова социологическа чувствителност, в "мислене срещу инерцията", без които социоаналитичните клинични практики са невъзможни.

Тези техни усилия ще бъдат щедро възнаградени: след като завършат програмата, те ще бъдат конвертируеми навсякъде по света експерти, които гъвкаво ще реагират на тези предизвикателства, заяви доц. д-р Светлана Събева. Това значи, че ще могат да работят навсякъде, където се разпростира бързо изменящият се пазар на социологическия труд: като експерти по социалното страдание, предизвикано от новите форми на заетост и трудови конфликти - напр. при приватизацията на публични доскоро институции като училища, болници и затвори.

Биха могли да се реализират като терапевти-социоаналитици и клинични социолози, които упражняват доскоро непознати клинични практики, като напр. консултанти при т.нар. "асистирана смърт" или "деинституционализацията" на психиатричното лечение. Също така възпитаниците на новата специалност могат да работят и като клинично ориентирани социални работници, занимаващи се с т.нар. "деца в риск", с проблемите на "социализацията в старостта" или с все по-задълбочаващите се проблеми на съвсем новите поколенчески кризи, на амбивалентна полова идентичност и т.н.

Даваме възможност на младите хора да придобият не само социологически знания, но и умения сами да влияят върху измененията на този пазар - да предлагат нови, търсени, но все още неинституционализирани или полуинституционализирани социологически професии, обърнати към бъдещето, смято доц. Събева.

През февруари стартира вариантът за специалисти - 3 семестъра обучение. Допълнителна информация за "Социоанализа и междучовешки отнощения (теория, емпирия, клинични практики)" може да се получи на телефон 032/ 261 491 или на e-mail: svetlana_sabeva@yahoo.de от ръководителя доц. д-р Светлата Събева и координатора гл.ас.д-р Стойка Пенкова.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
+2
 
 
Поредната глупост в образователната система. Да се чуди и мае този който е утвърдил тази специалност 52 - университета, една камара фалшиви специалности, населението намалява годишно близо със 70 000 човека. Реално погледнато - реализация - НИКАКВА. Практиката не случайно показва - едно платено образование - от него НИЩО НЕ СТАВА
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Дублиращ отбор на ПФК Ботев
Пловдив отбелязва Деня на Независимостта
Крал Чарлз е болен от рак
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли кметът Костадин Димитров да поведе листата на ГЕРБ в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: