ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Пак заговориха за възраждане на Ботаническата градина в Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:41 / 24.07.2024Коментари (0)2963
Стартира нов етап от идеята за възраждане на Ботаническата градина в Пловдив и превръщането й в естествена част от зелената система на града, а също така в образователен, научен и туристически център. Това стана ясно на среща по инициатива на областния управител на Пловдив проф. Христина Янчева.

"Ботаническата градина е моя кауза още като ректор на Аграрния университет и се радвам, че в лицето на зам.-кмета на общината Владимир Темелков и новото ръководство на университета срещнах много силна подкрепа за рестартиране на дейностите по идейния проект за изграждане и модернизация на това прекрасно пространство от 113 декара с ценни видове“, заяви в началото на срещата проф. Янчева. Тя припомни, че с кмета на Пловдив Костадин Димитров работят още от периода му на  районен кмет на "Тракия“, когато беше изградена ограда и беше подготвен ПУП на терена. 

"В лицето на Община Пловдив имате много силна подкрепа, защото за нас Ботаническата градина е част от един по-голям проект за изграждане на нов модерен образователен център, който ще включва и новия корпус на Математическата гимназия и доизграждане на продължението на бул. "Санкт Петербург“ до паметника на Скобелева майка.

Като начало обаче е необходимо да изчистим юридическата рамка, която ще ни позволи да кандидатстваме за финансиране от държавата или по европейски програми“, коментира зам.-кметът с ресор дигитализация, европейски политики, бизнес развитие и образование. Той допълни, че по негово настояване в бюджета на общината за тази година са заделени 100 хил. лева за изработването на идеен проект, който да стане основа за същинското техническо проектиране. 

Ректорът на Аграрния университет  доц.  д-р Боряна Иванова бе категорична, че проектът за Ботаническата градина остава един от приоритетните и за новото ръководство. Тя отново припомни, че през последните 8 години те не са спирали да търсят финансова подкрепа от държавата в лицето на Министерството на образованието, но до този момент не са успели, въпреки активните си действия. "Като собственик на тази прекрасна градина сме готови да партнираме с общината и държавата, за да стигнем до финансиране на проекта“, подчерта доц. Иванова.

Подкрепа беше получена и в лицето на Центъра за растителна системна биология и биотехнология (ЦРСББ) и неговия ръководител проф. Цанко Гечев.

"Нашият опит показва, че е важно да бъдат осигурени средства за изграждането и първите години на функционирането на градината като научен и учебен център и музей на открито. Радвам се, че държавата в лицето на областния управител и местната власт се ангажират толкова активно с проекта, защото той е важен за града и региона, за научната общност и образованието“, заяви проф. д-р Весела Казашка, ръководител на администрацията на ЦРСББ. 

В срещата участва и един от първите доброволци, дали бъдеще на градината - Наталия Елис, сега ръководител на общностен център "Компас“ . Преди ковид кризата и войната в Украйна, тя беше пряко ангажирана с градината като природозащитник и общественик. Наталия Елис припомни как преди пет години над 50 доброволци, събрани от нея, дни наред полага усилия за почистването и облагородяването на терена и опазването на редките видове там.

"Този проект за мен също е лична кауза. Той има огромен потенциал и ние ще продължим да работим по него с идеи, труд и каквото е необходимо“, подчерта Елис. 

Областният управител проф. Христина Янчева и зам.-кметът Владимир Темелков се ангажираха да организира среща с министъра на образованието Галин Цоков, за да може в рамките на годината да стартира изготвянето на идейния проект и да има готовност за осигуряване на финансиране.


Още по темата: общо новини по темата: 27
05.07.2023 »
13.06.2020 »
12.05.2020 »
09.01.2020 »
11.12.2019 »
10.12.2019 »
предишна страница [ 1/5 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Хороскоп за деня
Локо в Първа лига, сезон 2024/2025
Ботев в Лига Европа, сезон 2024/2025
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли кметът Костадин Димитров да поведе листата на ГЕРБ в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: